Ste si že zastavili varčevalne cilje za leto 2017?

Vsak tretji leto začne z novoletno zaobljubo, manj kot deset odstotkov teh pa obljubo tudi izpolni. In praktično vsak človek ima želje, le nekaterim pa jih zares uspe tudi uresničiti. Pretežko je, predrago, tega si ne morem privoščiti, so pogosti izgovori. Dejstvo pa je, da lahko z majhnimi zneski in postopnim varčevanjem uresničite tudi velike želje. Na primer: že če se vsak mesec odpoveste eni kavi na dan, se lahko v nekaj mesecih nabere dovolj denarja za nakup letalske karte do Londona, Pariza, Bruslja ali drugega velemesta. Da bi svoje manjše razvade spremenili v smiselne cilje, je v prvi vrsti potrebna zavestna odločitev za varčevanje in da boste vztrajali pri tem skozi celotno obdobje varčevanja. Pri nadaljnjih korakih vam lahko pomaga mobilna banka, kot je Mobilna banka GO!, ki omogoča natančen pregled nad mesečnim proračunom, porabo in napredkom pri zasledovanju vaših ciljev.

Če se vsak dan odpoveste samo eni kavi, lahko v nekaj mesecih tako privarčujete več kot 100 evrov, kar zadostuje za nakup letalske karte za pot v eno od evropskih prestolnic.

Prva stopnička na poti do uresničitve želja je definiranje osebnih ciljev. Ti so lahko nakup novega pohištva, odplačilo dela šolanja, nakup novega računalnika ali kaj drugega. Pomembno je, da so varčevalni cilji čim bolj konkretni in da jim določite tudi vrednost. Ne načrtujete na primer nakupa katerega koli avta, ampak avta srednjega cenovnega razreda v vrednosti med 13.000 in 17.000 evri.

Vsakemu cilju nato določite časovno obdobje. Varčevanje lahko traja nekaj mesecev, let ali celo desetletij, na podlagi tega pa si določite mesečne cilje in/ali ustvarite trajni nalog. Tako bo del vaših prihodkov zagotovo redno prihajal na varčevalni račun. Višino zneska pa lahko tudi prilagajate iz meseca v mesec ter tako v varčevalni načrt vključite tudi morebitne letne nagrade, povrnitev denarja od preplačanih davkov in druge prilive.

Varčevalni cilji morajo biti čim bolj konkretni; določite jim vrednost, časovno obdobje in višino mesečnega prispevka, namenjenega za varčevanje.

Razmislite, koliko denarja sploh lahko privarčujete mesečno, potem ko upoštevate vse redne odtegljaje, nakupite špecerijo in plačate položnice. Pri tem vam bo v veliko pomoč grafični prikaz v mobilni banki, ki vam bo na koncu meseca prikazal, koliko sredstev ste porabili za različne namene  in koliko privarčevali za posamezen cilj v odstotkih.

Kadar smo bolj oddaljeni od zastavljenega cilja, nas pogosteje zamika, da bi varčevalni načrt prelomili. Pomembno je, da tega ne storite in da se že v štartu zavestno zavežete k varčevanju.

Ne bo odveč, če opozorimo še na dejstvo, da je treba pri dolgoročnih ciljih, kot je nakup stanovanja, zgodaj začeti varčevati in, še pomembneje, vztrajati. Ko znesek privarčevanega denarja le počasi raste in smo zelo daleč od zastavljenega cilja, nas hitreje zamika, da bi poiskali izgovore, da varčevanje prekinemo. Če na pol poti ugotovite, da načrt ne deluje, ga enostavno prilagodite in vztrajajte.

Poglejte, kako si lahko nastavite varčevalne cilje v Online banki.

Delite s prijatelji