Splet je neskončno velik supermarket

Božično – novoletni nakupi, razprodaje, rojstni dnevi, valentinovo, črni petek, kiberponedeljek. Danes lahko prek spleta z le nekaj kliki kupujete v ZDA, v Nemčiji, na Kitajskem ali v trgovini na koncu vaše ulice. Spletno nakupovanje je že nekaj let v strmem porastu, raziskave pa kažejo tudi na to, da kupci spletnim trgovinam vedno bolj zaupajo. Glavni razlogi za priljubljenost nakupovanja prek spleta so:

  • skoraj neomejena izbira – praktično je ni reči, ki je ne bi mogli najti na spletu,
  • možnost primerjave izdelkov med seboj – primerjava je možna na isti strani ali pa primerjate izdelke na različnih straneh (lastnosti, cena),
  • mnenja drugih kupcev – ta so pogosto jeziček na tehtnici odločitve in vir zlata vrednih informacij,
  • udobje in hitrost – nakup opravite in plačate od koder koli, pomagate si s tabelami velikosti in drugimi pretvorniki, s katerimi postanejo izdelki bolj »domači«,
  • priročnost – kupujete lahko kadarkoli in kjerkoli,
  • enostavnost postopka – trgovine, kjer redno nakupujete, vas poznajo in vam olajšajo postopek nakupa.

V ta mozaik svoje dodajo še dostava na dom ali v službo, možnost vrnitve izdelka in vračila denarja, različni varnostni mehanizmi pri plačilih ter obveščanje o sorodnih izdelkih, ki bi vas utegnili zanimati, predvsem pa pri tovrstnem nakupovanju prihranite ogromno časa.

Pri »šopingu« na spletu bodite previdni

Trgovine v fizičnem svetu so eno, trgovine na spletu pa pogosto niso to, za kar se izdajajo. Spletne strani ni težko izdelati, zato se je pred nakupovanjem dobro prepričati, kje pravzaprav kupujete. Poleg najbolj znanih svetovnih in domačih spletnih trgovcev, kot so Amazon, Bookdepository, Aliexpress, Ebay, Asos, Mimovrste, Gizzmo, Enaa ter spletnih trgovin trgovcev, ki jih lahko sicer obiščete tudi v živo (Merkur, Intersport, Mercator…) je na spletu še množica takih trgovin, ki nimajo vedno najboljših namenov. Previdnost je potrebna pri vseh, še posebej pozorni pa morate biti pri takih, ki jih ne poznate. Za vas imamo nekaj namigov, kako se zaščititi pri spletnem nakupovanju, še več varnostnih nasvetov in opozoril pa najdete na spletni strani Varni na internetu:

  • Preverite, kdo se skriva za privlačno izložbo. Nepridipravi si pogosto izposodijo znano ime in mu dodajo le dodatek v obliki druge končnice ali podaljška, ki se na prvi pogled ne zdi sumljiv. Taki dodatki so »shop«, »store« in podobni, pri končnicah pa se namesto originalne .com pojavijo .co.uk, .net, .org in druge. Kdo je skrit za domeno in na katerem serverju gostuje domena si oglejte s pomočjo spletne strani http://whois.domaintools.com/.
  • Plačujte le prek zelenega https-ja s ključavnico. V kakšni slovenski trgovini lahko še vedno uporabite plačilo po povzetju ali osebni prevzem in plačilo na blagajni, velinoma pa boste na spletu plačevali s kreditnimi karticami. Pazite, da to poteka prek varne povezave (zelen https s ključavnico) ali uporabite sistem PayPal, pri katerem boste kasneje plačali s kreditno kartico.
  • Povprašajte naokoli. Povprašajte svoje kolege kje najpogosteje nakupujejo, sicer pa se lahko zanesete tudi na to, da na spletu vedo vsi vse o vseh. Če ste v dvomu, vnesite ime trgovine v spletni iskalnik in skoraj zagotovo se bo našel kakšen uporabnik, ki ima s to trgovino takšne ali drugačne izkušnje, v pimeru prevarantske spletne trgovine pa vas bo pričakalo tudi opozorilo kakšne od ustanov, ki se ukvarjajo s spletno varnostjo.
  • Če ste v dvomih, »odklikajte« drugam in ne kupujte! To je osnovno pravilo, s katerim boste morda res ostali brez željenega izdelka, vendar pa boste vsaj obdržali svoj denar. Sumljive so vse izredno nizke cene, strani s teksti v polomljenih jezikih (narejene s pomočjo programa Google translate), izdelki z nepopolnimi opisi ter strani, na katere so vas pripeljale povezave, ki ste jih prejeli po elektronski pošti od neznanih pošiljateljev z nenavadnimi elektronskimi naslovi.

Nevarnosti so eno, težave pa drugo

V spletnih trgovinah lahko naletite tudi na nekaj težav. Najpogosteje vas bo na koncu postopka plačevanja pričakalo obvestilo, da blaga ne pošiljajo v Slovenijo, pri pošiljkah iz ZDA mnoge, ki prvič kupujejo prek spleta, presenetita carina in DDV, včasih pa se na začetku ugoden izdelek zaradi poštnine na koncu izkaže za zelo dragega. Pred nakupom velja preveriti tudi, kako je z vračilom blaga. Predvsem bodite pozorni na razloge, ki jih prodajalci priznajo kot upravičene, kdo krije stroške pošiljanja blaga nazaj in koliko časa imate za vračilo oziroma reklamacijo. Če spletna trgovina nima dostave v Slovenijo, si lahko pomagate s podjetji, ki vam »posodijo« naslov in nato za neko nadomestilo prepošljejo paket v Slovenijo. Seveda prej obvezno preverite, katerim tovrstnim posrednikom so ljudje zaupali in kako se je izteklo. Pri nakupu obutve in oblačil ne pozabite natančno preveriti tabel velikosti, saj italijanska velikost XL ni enaka slovenski velikosti XL.

Svoje plačilo zavarujte

Spletni nakupi so udobni, hitri in enostavni. Enako je tudi s plačili, pri čemer vam svetujemo, da  uporabljajte kreditne kartice, ki omogočajo dodatno zavarovanje plačila s storitvami kot je 3-D Secure, ki ga podpirata Mastercard (»Mastercard SecureCode«) in Visa (»Verified by Visa«). Storitev se uporablja za preverjanje istovetnosti uporabnikov kartic pri spletnem plačevanju in sicer tako, da pri vsakem nakupu preveri pristnost imetnika kartice z njegovim osebnim sporočilom in enkratnim geslom, poslanim v SMS-u. Tak način pomeni izboljšanje zaščite za imetnike kartic in tudi za spletne trgovce pred nepooblaščeno uporabo kartic.

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji