Pet nasvetov za boljšo urejenost osebnih financ

V otroštvu je bilo vodenje osebnih financ zelo preprosto. Zaljubili ste se v igrico, preverili, kako jo lahko dobite, in si obljubili, da bo vaša še pred začetkom naslednjih počitnic. Potem ste varčevali, spremljali prilive v hranilnik in se vzdržali nepotrebnih skušnjav. In ni večjega ponosa od tistega, ki vas je navdajal, ko ste med počitnicami prijateljem razkazovali novo igrico. Ne katero koli, pač pa igrico, ki ste si jo kupili sami.

Finance odraslih se samo zdijo mnogo bolj zapletene, vendar jih lahko vodite na podoben način. Zavedati se morate, da niso odvisne samo od vaših prilivov, pač pa tudi tega, kako z njimi upravljate: kako varčujete, kako denar trošite in kako ga plemenitite. Pripravili smo pet nasvetov, ki vam bodo pomagali izpolniti želje tudi v odraslosti.

  1. Uravnotežite prihodke in odhodke.

Naučite se denar racionalno porabljati in razporejati ter skušajte predvideti nove izdatke. Zberite položnice in izpiske zadnjih mesecev, zapišite si, koliko denarja porabite za špecerijo, čistila, oblačila … ter tako načrtujte mesečne stroške. Že veste, da vaše zimske pnevmatike nimajo več zadostnega profila? Zapišite si strošek njihovega nakupa v začetek novembra. Določite tudi, koliko denarja si boste dovolili porabiti za določeno vrsto izdatkov (kavice, koncerte, tehniko ipd.), in se tega držite.

Otrok natanko ve, koliko stane nova igrica. Vi veste, koliko stane vaše življenje?

  1. Poskrbite za finančno varnost.

Danes vam gre lahko dobro, že jutri pa se vam lahko pripeti bolezen, izguba službe, okvara avta, poplava v kuhinji ali kaj drugega. Tovrstne težave vam pomagajo premagati življenjsko in nezgodno zavarovanje ter zavarovanje premoženja. Poleg tega je pomembno tudi, da si ustvarite sklad za nepredvidene stroške, ki naj predstavlja vsaj 5-kratnik vaše neto plače. S tem denarjem boste lahko živeli v primeru nepričakovanega izpada dohodka ali krili nepredvidene stroške.

  1. Definirajte osebne cilje.

To so želje, ki jih želite uresničiti v prihodnosti. Včasih si jih ne upamo priznati, saj verjamemo, da zaradi nizkih dohodkov niso v našem dosegu. S pravim načrtovanjem so sanje dosegljive, zato definirajte svoj cilj. Zakaj ne bi silvestra preživeli na Azurni obali? Preverite višino stroškov potovanja in določite znesek, ki ga boste porabili za vstopnine, hrano in pijačo, nakup spominkov itn. Nato določite način, kako boste ta denar privarčevali, in časovni okvir.

Z načrtovanjem si lahko uresničite sanje.

  1. Zadolžujte se v okviru svojih zmožnosti.

Ekonomisti so izračunali, da se gospodinjstva večkrat znajdejo v težavah, kadar stopnja njihove zadolženosti preseže 40 odstotkov njihovih letnih prihodkov. Pri sklepanju kredita je zato bolj smiselno, da preračunate, koliko dolga si sploh lahko privoščite glede na dohodke in že obstoječe stroške. Ne pozabite, da morate obrok kredita vsak mesec odplačati in ga torej upoštevati pri načrtovanju prihodnosti.

  1. Načrtujte prihodnost.

Staranje prebivalstva in daljšanje življenjske dobe je dejstvo, pomeni pa tudi, da bomo morali za pokojnino delati vse dlje. Pri OECD so izračunali, da naj bi se Evropejci v letu 2050 zelo približali razmerju 1 : 1 med upokojenci in zaposlenimi, leta 2060 pa naj bi za 100 pokojnin v blagajno vplačevalo manj kot 90 zavarovancev. In ker se pokojnine usklajujejo z življenjskim standardom zelo počasi, počasi rastejo, je eden od pomembnejših dolgoročnih ciljev zato tudi varčevanje za pokojnino ali plemenitenje premoženja z vlaganjem v sklade, delnice, depozite ali nepremičnine.

Ko varčevanje ni opcija

Veliko ljudi je danes prepričanih, da varčevanje preprosto ni zanje. Vendar lahko s skrbnim beleženjem izdatkov vsakdo najde vsaj minimalno rezervo pri odhodkih. Kot pri otrocih, se tudi v odraslosti vse začne z majhnimi koraki.

Poglejte, kako upravljati osebne finance prek Online banke.

Delite s prijatelji