Odprtje računa z računalnikom in spletno kamero

Poslovanje z bančnim računom, plačevanje položnic in preverjanje stanja na računu prek interneta je postalo nekaj povsem samoumevnega. Uporabnikom ni treba več izgubljati časa v vrstah pred okenci, poslovalnico obiščejo le v zares nujnih primerih. Sem spadajo postopki, pri katerih je potrebna identifikacija, podpis ali kakšen drug opravek, ki ga mora imetnik računa opraviti osebno. Kot kaže, pa smo s pomočjo sodobne tehnologije tudi na tem področju med prvimi naredili velik korak naprej.

Če imate kamero in mikrofon, vam ni treba na banko

Za vstop v svojo spletno bančno poslovalnico potrebujete uporabniška imena, gesla, številke PIN, časovno generirane kode in podobne varnostne elemente, s katerimi je zagotovljeno, da boste do svojega denarja dostopali vi in edino vi. Postopku odprtja računa prek spleta pa smo dodali še en pomemben korak, video identifikacijo. Bančno poslovalnico je zamenjala domača dnevna soba, uslužbenko, ki preveri vaš osebni dokument, pa sta zamenjala video kamera in operaterka na drugi strani. Zavedamo se, da je varnost na prvem mestu, zato ima postopek natančno določene korake in zahteve, skozi katere vam operaterka pomaga v slovenskem ali angleškem jeziku.

Račun lahko odprete s pomočjo osebnega računalnika ali mobilne naprave (pametni telefon, tablica), za to pa potrebujete ustrezno opremo.

Odprtje računa z uporabo računalnika:

  • računalnik s spletno kamero in mikrofonom,
  • internetna povezava,
  • najnovejši različici spletnih brskalnikov Chrome ali Firefox,
  • nameščen vtičnik WebRTC,
  • veljaven osebni dokument.

Odprtje računa s pomočjo mobilne aplikacije:

  • mobilna naprava z operacijskim sistemom android,
  • povezava z internetom,
  • veljaven osebni dokument.

Zares hitro, varno in preprosto

Za odprtje računa oziroma pripravo pogodb banka potrebuje nekaj vaših podatkov (osebni, finančni …). Vnosu podatkov sledi enostaven in voden postopek video identifikacije, po katerem stranka prejme digitalni certifikat za digitalno podpisovanje, s podpisom pa postane pogodba tudi veljavna.

Preden se lotite domačega odprtja računa, pripravite svetel prostor in mobilni telefon. V temnih ali slabo osvetljenih prostorih je postopek prepoznavanja težje izpeljati, telefon pa potrebujete za prejem dveh potrditvenih sporočil SMS. S prvim se preveri telefonska številka, z drugim pa prejmete enkratno geslo za podpis pogodb. Ko je postopek video identifikacije zaključen in pogodba digitalno podpisana, morate le še aktivirati svoj novi UniCredit Bank račun z nakazilom vsaj enega evra. Z aktivacijo računa dobite kodi za Online banko ter Mobilno banko GO! in s tem je postopek zaključen.

Kombinacija klasičnega in sodobnega

Nekateri ljudje zaradi težav z opremo ali preprosto zato, ker se pri video klicih počutijo nelagodno, za odprtje računa raje izberejo osebni obisk v poslovalnici, nato pa vseeno z veseljem uporabljajo banko prek spleta. Rezultat in koristi za stranko so ne glede na izbrano metodo popolnoma enaki, enako velja tudi za kasnejši način uporabe računa in urejanje finančnih zadev. Le časa boste na elektronski način porabili manj.

Preverite koristi uporabe spletnih bančnih izdelkov.

Delite s prijatelji