Najpogostejše zlorabe na bankomatih

Na svetu je veliko nepridipravov, ki bi radi hitro zaslužili ali pa se dokopali do tujega denarja; z dvojno taksi tarifo, s prodajo ponaredkov, s spletnimi prevarami, vse pogosteje pa tudi z zlorabami na bankomatih.

Največ za varnost lahko naredimo sami!

Poizkusov prevar na različne načine je nešteto, saj domišljija nepridipravov ne pozna meja. A kljub temu so nekatere prevare veliko pogostejše kot druge, zaščita pred njimi pa je tudi stvar uporabnikov. Za vas smo zbrali in opisali najpogostejše metode, s katerimi skušajo prevaranti priti do vašega denarja na bankomatu:

Skimming prevare.

Najpogostejša vrsta prevare je zloraba s pomočjo skimming naprav. Z njimi so lani prevaranti naključnim Evropejcem izmaknili kar 327,48 milijonov evrov, število tovrstnih napadov pa žal še narašča, poroča Evropsko združenje za varnost bankomatov (EAST). Nepridipravi uporabljajo različne naprave, nameščene v ali na režo za plačilno kartico, ki omogočajo snemanje magnetnega zapisa kartice. Poleg tega na bankomat namestijo še kamero, s katero bodo posneli tudi vaš PIN. Po barvi in obliki se le malenkost razlikujejo od samega bankomata, zato jih na prvi pogled težje zaznamo. Dobra novica je, da so v Evropi tovrstni napadi vse manj učinkoviti, predvsem na račun EMV-standarda (čipnih kartic).

Ni denarja, ni kartice.

Nepridipravi se poslužujejo trikov s trojanskim konjem, ki je v resnici lažen bankomat. Pri tem kartico vstavite v aparat, ki jo po domače povedano »požre«, na zaslonu pa se izpiše sporočilo, da v bankomatu ni denarja.

Ni denarja.

Kraje se lotijo tudi s pomočjo traku ali kljukice, s katero denar zagozdijo v reži bankomata. Kartico vam aparat sicer vrne, zabeleži tudi dvig gotovine, denarja pa ne izplača. Kasneje ga prevzamejo napadalci in za to ne potrebujejo niti vaše PIN-kode.

Diverzija.

Iz Velike Britanije in Romunije prihajajo opozorila o bolj pretkanih »žeparji«, ki delujejo v skupinah. Po dvigu denarja vas zamotijo, da se obrnete stran od bankomata, medtem pa vašo kartico zamenjajo z lažno. Precej filmsko!

Če posumite na kakšno od tovrstnih zlorab bankomatov, o tem takoj obvestite svojo banko in nato tudi policijo.

Če posumite na kakšno od zgoraj omenjenih zlorab, o tem takoj obvestite svojo banko in nato tudi policijo. Na težave ali nenavadno delovanje bankomata opozorite tudi druge ljudi, ki bi ga morda želeli uporabiti.

Kako se zavarovati pred zlorabami na bankomatih?

  • Pri dvigovanju gotovine bodite pozorni na delovanje bankomata in na morebitne nameščene skimming naprave (npr. kartico težje vstavite v bankomat, na reži za kartico so pritrjeni dodatni elementi).
  • Če vam bankomat ne vrne kartice ali izplača gotovine, o nastalem dogodku nemudoma obvestite svojo banko.
  • Bodite pozorni na videz bankomata. Če opazite kakršna koli odstopanja v barvi, obliki, če kartico težje vstavite v avtomat, če se bankomat odziva nenavadno počasi, raje poiščite drug bankomat.
  • Če imate možnost, se izognite bankomatom na osamljenih lokacijah in bankomatom neznanih bank.

PIN si zapomnite. Imejte v mislih, da ga med uporabo bankomata nihče ne sme videti, zato tipkovnico med vpisovanjem kode zakrijte z roko. Stanje na računu redno preverjate v svoji mobilni banki, če jo imate.

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji