Do banke s prstnim odtisom

Pred 15 leti smo telefon uporabljali pretežno za telefoniranje in pošiljanje SMS-ov. Danes je tako »pameten«, da je postal naš pomočnik pri iskanju informacij, navigaciji, pri vsakodnevnih sestankih in opravilih ter vse pogosteje tudi pri plačevanju. Pri slednjem še vedno ostajajo pomisleki glede zagotavljanja varnosti. Za plačevanje danes telefon uporablja le 15 odstotkov Slovencev, vprašanih v raziskavi MasterIndex, se pa delež uporabnikov – pričakovano – povečuje.

Pred 10 leti večina ni zaupala niti spletnemu nakupovanju, v zadnjem letu pa je kar 40 % Slovencev kupovalo prek spleta.

Spremenjene navade vplivajo na vsakdan

Navade ljudi se spreminjajo v smeri optimizacije vsakodnevnih opravil. Prednosti mobilne banke pa so očitne. Omogoča enostavno poslovanje kjer koli in kadar koli, uporabniku vzame malo časa, za mnoge zelo pomemben detajl pa je tudi to, da omogoča enostaven dostop z geslom, žetonom ali kar s prstnim odtisom. To pomeni, da vam ni treba več s seboj nositi generatorjev gesel, kartic ali drugih pripomočkov za dostop do banke. To pa pride do izraza še posebej, če pogosto potujete.

Prstni odtis marsikdo že uporablja kot preferenčno možnost za odklepanje telefona, za dostop do posameznih aplikacij, nakupe v spletni trgovini za aplikacije ali, kot rečeno, varen dostop do mobilne banke. Zakaj varen? Prstni odtis ima med 30 in 40 minucij, od katerih ima vsaka značilen položaj, tip in usmerjenost. Zato je posnemanje odtisa izredno zahtevno, možnost, da bi imela dva prstna odtisa enake značilnosti, pa izjemno nizka. Poleg tega njegov zapis ni shranjen v pomnilniku telefona, oblaku ali aplikaciji, pač pa v ločenem čipu, čitalcu prstnih odtisov v telefonu, kar onemogoča zlorabe.

UniCredit Bank omogoča odklepanje aplikacije Mobilna banka Go! s pomočjo vašega prstnega odtisa.

Dodatno varnost zagotavlja potrjevanje plačil s potrditvijo osebne PIN-kode.

Prihodnost in trendi v tujini

Ponekod v tujini medtem prstne odtise že uporabljajo tudi za potrjevanje plačil, podobno tudi termokamere in druge naprave za avtentikacijo z biometričnimi podatki. Ena od bank v Indiji denimo omogoča odobritev plačila s prepoznavanjem šarenice, neka kanadska banka pri poslovanju po telefonu uporablja funkcijo za prepoznavanje glasu strank, MasterCard pa denimo testira, kako bi lahko kupcem na spletu omogočil preprosto potrdilo nakupa s selfiejem, ki bi tako služil kot digitalni zemljevid uporabnikovega obraza. Takšno opcijo omogočajo v sosednji Avstriji, na Madžarskem, Češkem, tudi v Belgiji, Nemčiji in ponekod drugod.

Si predstavljate, da bi plačilo namesto z geslom potrdili s selfiejem? Ponekod to že testirajo.

Slovenija

Slovenska zakonodaja v preteklosti ni bila naklonjena komercialni obdelavi biometričnih podatkov, zato so se morali tehnološki navdušenci v Sloveniji doslej zadovoljiti le s hitrim dostopanjem do aplikacij in banke s prstnim odtisom (brez možnosti plačevanja). Poleg iPhonov (od 5S dalje) to omogočajo sodobnejši telefoni z operacijskim sistemom Android, npr. Samsung Galaxy S5, Note 4 in Alpha.

Z novim letom pa se bančnim uporabnikom odpirajo nove možnosti. Veljati bo začel namreč nov Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, ki bo dovoljeval oddaljeno video-elektronsko identifikacijo uporabnika, zato lahko pričakujemo, da se bodo napredni trendi kmalu preselili tudi v Slovenijo.

Preverite, kako vstopiti v aplikacijo s čitalcem prstnih odtisov.

Delite s prijatelji