Že razmišljate o zimskem dopustu?

Na družabnih omrežjih se sicer še vedno najde kdo, ki objavi kakšno fotografijo z morja, a vroče poletje je za večino ljudi le še prijeten spomin. Zdaj prihajajo na svoj račun ljubitelji jeseni, nestrpni pa so tudi ljubitelji zime in glavnega zimskega športa – smučanja. Če si želite rezervirati najboljše termine in obenem izkoristiti tudi first-minute popust, je namreč zdaj pravi čas za razmislek in rezervacijo zimskih smučarskih počitnic.

Tri, dva, ena … Ski opening!!!

Smučarska sezona se že skoraj tradicionalno začne z otvoritvenimi dnevi, ki so med smučarji bolj znani kot ski opening. Društva, klubi in turistične agencije so že pripravili dvo-, tri- ali štiridnevne aranžmaje, ki ponujajo prve zavoje letošnje zime. Cene teh aranžmajev so običajno dokaj ugodne, saj poleg nastanitve vključujejo tudi smučarsko vozovnico ter popoldansko animacijo, izbrana pa so tista smučarska središča, ki imajo v začetku decembra že dovolj debelo snežno odejo. In če so se še pred nekaj leti na tovrstno smučanje za nekaj dni odpravili le najbolj zagreti ljubitelji smučanja v družbi svojih prijateljev, je ponudba danes prilagojena tudi družinam z malimi smučarji.

Kdaj in kam na smučarijo?

Izbira termina in kraja smučarskega dopusta je včasih zelo zapletena, saj morate upoštevati kar nekaj različnih dejavnikov. Nanjo namreč vplivajo družina, dopust v službi, zimske razmere ter zimzeleno dejstvo – denar. Vsak od teh dejavnikov ima svojo težo, zato je neredko treba sprejeti tudi kakšen kompromis:

  • Družina. Najenostavneje je, če izberete paket »družinske smučarije«, v katerega so vključeni smučarski tečaji in popoldanske animacije za otroke ter vrsta družabnih dogodkov, ki zapolnijo vsak dan. Na ta način imajo starši dovolj časa, da se dodobra nasmučajo, otrokom pa v družbi animatorjev niti malo ne bo dolgčas.
  • Termin. Če imate v družini šolarje, je najprimernejši termin čas šolskih počitnic, a takrat je na smučiščih tudi največja gneča. Večjo izbiro imajo pari brez otrok, družine z majhnimi otroki ter tisti, ki jim je vseeno za počitnice in bodo otroci snov pač prepisali.
  • Dopust v službi. Preverite, kdaj gredo na dopust sodelavci, ki so glede otrok in šolskih počitnic v podobni situaciji.
  • Zimske razmere. Na zelene zime in pomanjkanje snega smo se že navadili, zato je pri odločitvi za nižje ležeča smučišča izbira termina tudi neke vrste igra na srečo. V takem primeru omejite izbiro na večja smučarska središča, kjer je dovolj različnih dejavnosti tudi za primer pomanjkanja snega.
  • Finančna sredstva. Smučanje ni poceni. Opremo zase imate na srečo lahko več let, (premajhne) otroške reči dokupite ali zamenjate na smučarskih sejmih, za bivanje in vozovnice pa morate vseeno plačati. Izkoristite ponudbo zgodnjih rezervacij in plačila na obroke, primerjajte ponudbe več različnih agencij, klubov in športnih društev ter dajte možnost tudi manj znanim smučiščem, ki so lahko precej cenejša od velikih in svetovno znanih.

1 × 6 ali 6 × 1?

Podnaslov v resnici ni matematična naloga, ampak namig. Če si zaradi katerega koli razloga ne morete privoščiti počitnic v enem kosu, si lahko privoščite več posameznih dni. Prednosti tovrstne smučarije so, da lahko obiščete več različnih smučišč, izbirate le smučišča z dovolj snega, v primeru slabega vremena izberete kakšen drug dan in prihranite pri stroških bivanja. Seveda bi se otroci v šestih zaporednih dneh naučili bolje smučati, bivanje v smučarskem centru je posebno doživetje, tedenske vozovnice v paketu pa so praviloma cenejše od posameznih (dnevnih).

Zdaj je čas, da začnete razmišljati o smučariji

Ne le zato, ker lahko izkoristite ugodnejšo ponudbo zgodnje rezervacije, ampak tudi zato, da boste pravočasno dobili dopust v službi in uredili financiranje. Teden dni smučarije družinski proračun mimogrede olajša za tisočaka, dva ali celo več, odvisno od tega, kam greste in koliko vas je v družini. Če smučarije ne morete plačati na obroke ali pa poleg počitnic potrebujete tudi nekaj kosov nove opreme, je odlična rešitev gotovinski potrošniški kredit. Zdaj pa morate počakati le še na sneg.

Hitri vodič Kako financirati večje nakupe

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji