Finančno mirni tudi na dopustu

Ko ste prebrali naslov, ste se verjetno vprašali: »Zakaj bi se kdo želel na dopustu ubadati z banko, nakazili, plačili in preverjanjem stanja na računu?« Prav imate, dopust res ni namenjen finančnim transakcijam, ampak predvsem počitku in »polnjenju baterij«. A danes se je po zaslugi pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in skoraj 24/7 povezanosti s spletom v resnici zelo težko popolnoma prepustiti dopustu in počitku.

Imejte vedno dostop do svojega računa

Ne glede na to, kam greste in kako dolgo boste zdoma, je vedno pomirjujoče vedeti, kaj se dogaja z vašim denarjem. Pri tem imamo v mislih predvsem dogajanje na vašem osebnem računu (TRR), promet vaših kreditnih kartic in plačila, ki morajo biti izvedena ne glede na dopust. Tudi na dopustu večina ljudi spremlja dnevno dogajanje, preverja elektronsko pošto, kupuje prek spleta, opravlja različne rezervacije in še veliko drugih reči, ki so tako ali drugače povezane z denarjem. Prav to pa so razlogi, da je dobro imeti dostop do svojega bančnega računa tudi pod borovci v kampu na Krku.

Prednosti dostopa do banke na dopustu

Glavna prednost je nedvomno ta, da imate v vsakem trenutku dostop in pregled nad svojim računom. Seveda za to potrebujete povezavo s spletom, ki bo z novo uredbo EU o ukinitvi stroškov gostovanja mobilne telefonije še dostopnejša. Kaj vas v zvezi z vašim računom na dopustu najbolj zanima:

  • Spremljanje stanja in prilivov – ste dobili nakazano plačo, otroški dodatek, avtorski honorar in druge prejemke?
  • Poraba na kreditnih karticah – dopust ni poceni, tam si privoščite kakšen strošek več, zato je pametno spremljati porabo in koliko denarja imate še razpoložljivega.
  • Spletni nakupi – tudi na dopustu se lahko pojavi potreba ali priložnost za nakup prek spleta, kjer potrebujete dostop do spletne banke.
  • Plačila obveznosti in pregled nad odlivi – kadar ste na dopustu dlje časa, boste morali vmes plačati nekatere obveznosti. Račune dobite po elektronski pošti, položnice pa lahko plačate tudi s pomočjo funkcije Slikaj in plačaj.
  • Skrb za nepredvidene izdatke – tempo življenja je hiter in mimogrede se zgodi, da je treba poravnati kakšen nepredviden (ali pozabljen) račun, saj se le tako lahko izognete neljubim posledicam.

Spletna banka in mobilna banka se med seboj samodejno sinhronizirata, poslovanje prek obeh pa je varno in enostavno. Za vstop v spletno banko lahko uporabite mŽeton (generator gesel), za vstop v mobilno banko pa tudi  čitalec prstnih odtisov. 

Na oddih pripravite tudi svoje finance

Za sproščen in brezskrben dopust lahko poskrbite že pred odhodom. Predvidena plačila vnesite v spletno banko in določite datum valute, določite si dnevni limit za dvig na bankomatih, pred odhodom pa poskrbite, da bo na računu dovolj sredstev za vsa načrtovana plačila. Brezplačno si lahko nastavite obveščanje o prijavi v spletno banko, stanju na računu, prilivih/odlivih in prejemu novih e-računov, obvestila pa dobite na svoj elektronski naslov. Če nameravate plačevati zgolj s karticami, pazite, da limita ne boste »pokurili« še pred dopustom in se nato srečali s sporočili na POS-terminalu: »Na računu ni dovolj sredstev« ali »Limit je prekoračen«. Če boste skrbno načrtovali in poskrbeli za svoje osebne finance v času dopusta, boste lahko toliko bolj brezskrbno in sproščeno uživali.

Poglejte, kako upravljati osebne finance prek Online banke in Mobilne banke GO!

Delite s prijatelji