Naj vam nepridipravi ne pokvarijo počitnic

Potni list pripravljen, zavarovanje za pot urejeno, kovček spakiran. Pripravljeni na potovanje? Ko se odpravljate v tujino, premislite še, s katerimi plačilnimi sredstvi boste plačevali. Poleg tega ne dopustite, da bi vam počitnice oz. potovanje čez mejo pokvarili nepridipravi, zato preberite še 10 nasvetov za varno potovanje in v izogib najpogostejšim zlorabam na bankomatih.

Preberite deset nasvetov za varno potovanje in v izogib najpogostejšim zlorabam na bankomatih.

Da bi se izognili najpogostejšim zlorabam na bankomatih, vam svetujemo:

  • Ob potovanju v tujino s seboj vzemite vsaj dve mednarodni plačilni kartici; bančno za dvig gotovine, za plačevanje pa vam svetujemo uporabo kartice z odloženim plačilom (MasterCard ali Visa). Kartici imejte vedno spravljeni na ločenih mestih, za vsako kartico pa uporabljajte drugačno PIN-kodo. Če eno izgubite ali vam jo izmaknejo, vam ostane vsaj druga.
  • Pred odhodom si shranite mednarodno telefonsko številko za kartično podporo vaše banke v primeru težav. Oglejte si tudi, katere banke ponujajo mrežo bankomatov v državi, kamor potujete.
  • Če imate možnost, se izognite bankomatom na osamljenih lokacijah ter bankomatom manjših in neznanih bank.
  • PIN si zapomnite. Imejte v mislih, da je med uporabo bankomata nihče ne sme videti, zato tipkovnico med vpisovanjem kode zakrijte z roko.
  • Če ne znate razbrati navodil na bankomatu v tujem jeziku, za pomoč ne prosite mimoidočih, ampak prijatelje, ali pa informacije pridobite v banki.

Če vstopate v prostor z bankomatom in vrata odpirate s potegom kartice, nikoli že na vratih ne vpisujte PIN-kode.

  • Bodite pozorni na videz bankomata. Če opazite kakršna koli odstopanja v barvi, obliki, če kartico težje vstavite v avtomat, če se odziva nenavadno počasi, raje poiščite drug bankomat.
  • Če vam bankomat ne vrne kartice ali izplača gotovine, o nastalem dogodku nemudoma obvestite svojo banko.
  • Če vstopate v prostor z bankomatom in si vrata odpirate s potegom kartice, nikoli že na vratih ne vpisujte PIN-kode. Če naprava to zahteva, poiščite drug bankomat.
  • Vklopite varnostno SMS-opozorilo, s katerim boste lažje nadzorovali svoje imetje na računu in boste ob vsaki transakciji nad izbrano vsoto prejeli SMS z obvestilom o dvignjenem znesku. Stanje na vašem računu redno preverjajte v svoji mobilni banki, če jo imate. V primeru opaženih nepravilnosti nemudoma obvestite svojo banko.
  • Ko potrjujete nakup z vnosom PIN-kode na POS-terminalu, preverite znesek na računu. Pri samem plačilu pazite, da imate kartico vedno na očeh, ter bodite pozorni, da prodajalec kartice ne avtorizira večkrat. Ko zaključite želeno transakcijo, na bankomatu vedno pritisnite tipko Zaključek/Cancel.

Želimo vam prijetno in varno pot!

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji