Koliko vas stane plačevanje in dvigovanje gotovine v tujini s kartico?

Koristi in pasti uporabe kartic v tujini

Čeprav lahko večino stroškov dopusta (prevoz, hotel, razne vstopnice …) poravnate še pred odhodom, boste kljub vsemu potrebovali nekaj denarja »za sproti« oziroma za spominke, sladoled, pijačo in različne nakupe. Za manjše nakupe imejte s seboj nekaj gotovine, za večje plačilno kartico, v sili pa vas reši tudi dvig gotovine na bankomatu. A prav pri uporabi plačilne kartice v tujini velja upoštevati nekaj pomembnih opozoril.

Na dopustu v tujini je denar dražji

Pomembna razlika, na katero lahko naletite pri plačevanju, dvigovanju denarja in drugih finančnih transakcijah v tujini, je dodaten strošek oziroma provizija. Ta lahko v tujini znaša kar nekaj evrov, provizije pa so lahko del plačevanja s kartico, dvigovanja denarja na bankomatu ali menjave denarja v tujo valuto. Da ne boste v tujini po nepotrebnem plačevali (pre)več za svoj denar, se še pred odhodom pozanimajte o pogojih in provizijah, ki veljajo v tujini. Prav tako ne pozabite preveriti, ali so v tujini morda hčerinske banke iz iste bančne skupine, v kateri je tudi vaša banka ter ali so pogoji finančnih transakcij pri njih ugodnejši.

Plačujte z debetno ali kreditno kartico, dvigujte z debetno kartico

To sta najpomembnejši zapovedi, ki vam lahko prihranita kar nekaj denarja. Gre za to, da se provizije pri dvigu na bankomatu v tujini močno razlikujejo, odvisne pa so od več dejavnikov:

 • najugodnejše je dvigovanje z debetno bančno kartico (Maestro),
 • provizija pri dvigu s kreditno kartico je nekajkrat višja,
 • dodatno provizijo oz. stroške lahko zaračuna tudi lastnik bankomata (opozorilo o tem mora biti jasno vidno na bankomatu, kjer dvigujete denar).
 • provizije pri menjavi denarja pogosto niso del objavljenega tečaja (preverite drobni tisk).

Kaj pomeni konverzija pri plačevanju v tujini?

Pri plačilih v državah, kjer imajo svoje valute (Hrvaška, Češka, Poljska, Danska, Velika Britanija, Švedska, Madžarska, ZDA …), bodite pozorni na to, v kateri valuti plačujete oziroma ali vam bodo obračunali znesek, ki ga želite plačati oz. dvigniti. Konverzija pomeni spremembo zneska iz lokalne valute v domačo valuto vaše banke (evre), ki jo opravita trgovec ali banka v tujini. Ker je tečaj vaše banke praviloma ugodnejši, raje plačujte in dvigujte gotovino v lokalni valuti. V lokalni valuti morajo biti tudi vsi računi.

Namig: če vam na Hrvaškem (ali kje drugje, kjer lokalna valuta ni evro) izdajo račun v evrih, ga zavrnite in zahtevajte račun v kunah (oziroma v lokalni valuti).

Nekaj kratkih in uporabnih nasvetov za plačevanje s kartico in dvigovanje denarja v tujini

 • dvigujte z debetno kartico in brez konverzije (v lokalni valuti),
 • pred dvigom preverite morebitne dodatne stroške lastnika bankomata,
 • plačujte z debetno ali kreditno kartico, račun naj bo vedno v lokalni valuti,
 • naredite dober finančni načrt dopusta in vzemite s seboj le toliko denarja, kot ga potrebujete,
 • pred odhodom preverite menjalne tečaje doma in v tujini, po potrebi že doma zamenjajte gotovino v tujo valuto,
 • menjalnice na območjih, kjer je veliko turistov (letališča, avtobusne in železniške postaje, strogi mestni center, turistično zanimivi predeli), imajo višje provizije.
 • pozanimajte se, katere banke v tujini so del iste skupine, kot je vaša matična banka doma,
 • ne pozabite na turistično zavarovanje, ki krije tudi rop ob dvigu gotovine na bankomatu ter izgubo ali krajo plačilnih kartic,
 • poskrbite za varnostno obveščanje ob nakupih (SMS sporočila).

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji