Kje boste letos dočakali novo leto?

Odločitev kje, s kom in kako boste pričakali novo leto je lahko precej stresna. Če pa slučajno še vedno ne veste, kam bi jo mahnili združiti konec starega z začetkom novega leta, smo za vas pripravili nekaj drugačnih idej.

Dvignite silvestrovanje na višjo raven

Slovenci imamo do gora poseben odnos, zato ne čudi, da so med rednimi in občasnimi planinci vedno bolj priljubljena tudi silvestrovanja med vršaci, v varnem in nadvse udobnem zavetju planinskih domov in gorskih koč, kjer vlada prav posebno vzdušje. V kočah, kjer ni organizirane žive glasbe, se hitro najdejo harmonika, kitara ali zgolj orglice in zabava se začne. Namesto v praznični toaleti boste zaplesali v pohodniških čevljih, za prevoz domov po končani zabavi pa vam ni treba skrbeti, saj lahko v gorskih kočah tudi prespite, zjutraj pa si privoščite prvi zajtrk v novem letu. Hrana je še vedno takšna, kakršna mora biti v hribih – domača in okusna, nekaj hodov z aperitivom in penino pa je že povsem običajna ponudba. Druga odlična lastnost silvestrovanja v planinskih domovih je ta, da morate tja priti sami, običajno kar peš. Tako je novoletna zabava lepa nagrada za vaš trud, če pa vam hoje še ni bilo zadosti, jo lahko mahnete na krajšo turo na katerega od bližnjih vrhov, na pohod s krpljami ali na turno smučanje.

Seznam koč, kjer lahko v odlični družbi ljubiteljev gora pričakate novo leto, najdete na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Z rezervacijo morate kar pohiteti, saj veste: »Gora ni nora, nor je tist’, k’ gre gor …«, zato se razpoložljiva mesta hitro polnijo.

Silvestrovanje v kopalkah

Če vas motijo mraz, pokanje petard in slabo vreme, se lahko odločite za nekaj popolnoma drugačnega – silvestrsko zabavo v kopalkah. Tisti z več denarja se bodo odpravili v tople kraje z rajskimi plažami. Najdaljšo noč v letu pa lahko v kopalkah preživite tudi v termah in bazenskih kompleksih. Ponudba, ki jo najdete na spletu, je bogata in raznovrstna in jo lahko enostavno  združite tudi z nekajdnevnim oddihom. Seveda pri tovrstnem praznovanju novega leta ne gre za običajno kopanje v bazenih, kajti organizatorji se potrudijo tudi z živo glasbo, možnostjo obiska savn in razvajanja z masažo, zabavnim animacijskim programom ter bogato kulinarično ponudbo. Tako lahko novemu letu nazdravite v masažnem bazenu z mehurčki v kozarcu ali v vroči savni, lahko se potopite pod vodo in ste »dve leti pod vodo«, morda pa bo vaše prvo dejanje novega leta spust po največjem toboganu na bazenu. Le na brisačo ne pozabite.

Kulturno in uglajeno novo leto

Predstava klasičnega baleta Labodje jezero, slavnostna novoletna večerja, novoletna zdravica ter gala ples ob živi glasbi Nuške Drašček in njene glasbene skupine – tako se glasi ponudba ljubljanske Opere. Tudi mnoga slovenska gledališča bodo leto zaključila s predstavami in koncerti. V nekaterih bo mogoče, tako kot v ljubljanski Operi, pričakati novo leto, druga pa bodo s predstavo ali koncertom poskrbela le za odličen uvod v silvestrski večer. Če ste ljubitelji kulture, je silvestrski obisk teatra prava odločitev in prijetna popestritev običajnega praznovanja novega leta. Na spletu preverite, na katerih odrih vas čakajo prestave in koncerti ter pohitite z rezervacijo oziroma nakupom vstopnic.

Povsod je lepo, doma je najlepše

Mnogi pa ne marajo gneče, pokanja petard in stanja na mrazu , zato najdaljšo noč v letu najraje pričakajo doma ob večerji, dobrih filmih in penini ob polnoči. Z nekaj domišljije in priprav lahko tudi praznovanje doma spremenite v vrhunsko doživetje.

  • Večer okusnih kulinaričnih umetnin. Pravočasno sestavite praznični jedilnik, se lotite priprav in razdelite delo. Lahko pripravite praznično večerjo z nekaj hodi, lahko se vsi skupaj zabavate ob pripravi domačih hamburgerjev (štručke morate speči že dopoldne), večjim družbam prijazni so tudi različni fondiji. Začetek naj bo lahek, porcije nekoliko manjše, a zato toliko bolj raznolike, hrana naj vas spremlja od začetka zabave do zgodnjih jutranjih ur in naj bo primerna za vse okuse. Če boste povabili prijatelje ali sorodnike, naj prinesejo sladice, ki se bodo lepo ujele z vašim jedilnikom in ga dopolnile, tudi pijača naj se ujema z jedmi.
  • Tematsko novo leto. Predvsem otroci bodo navdušeni nad tematsko novoletno zabavo. Gusarska zabava, kjer so darila pravzaprav zaklad v veliki skrinji (izdelate jo iz kartona in pobarvate), novo leto s kavbojci in indijanci ali s super junaki jih bodo nedvomno navdušile. Odrasla družba lahko odpotuje v sedemdeseta ali osemdeseta in čase disko zabav, priljubljene pa so tudi druge teme (stari Rim, Vojna zvezd, spomini na Jugoslavijo …)
  • Igrajte se in zabavajte. Strmenje v TV zaslon zamenjajte z družabnimi igrami, pantomimo ali twisterjem (za bolj gibčne). Za smeh in dobro voljo vedno poskrbijo karaoke, za lep spomin na novoletni večer pa foto-stojnica (photobooth). Fotografije s prijatelji in različnimi smešnimi dodatki so super zabava in lep spomin!
  • Ples in ognjemet. Mnogi si novega leta ne predstavljajo brez plesa in ognjemeta, a za to potrebujete nekaj več prostora, potrpežljive sosede ter varen oziroma zavarovan prostor za ognjemet. Ste že pripravili izbor glasbe?
  • Ne pozabite na sosede. Ne glede na to, ali boste v stanovanju v bloku ali v hiši, ne pozabite na sosede. Obiščite jih in jim zaželite vse najlepše. Kdo ve, morda se jim pridružite na zabavi ali pa se sosedje preselijo k vam in dogajanje se obrne v povsem novo smer.

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji