Katera smučišča so najbolj primerna za družine z otroki?

V Sloveniji se lahko pohvalimo z več kot 40 smučišči, ki so bolj ali manj primerna za vse starostne skupine, tudi za najmlajše. Večina nudi tekoče trakove ob položnih progah, na katerih se otroci naučijo prvih zavojev, poligone, malo šolo smučanja in varstvo. O preferencah med enim ali drugim smučiščem tako odločajo cena smučarske vozovnice, gneča na progah, njihova težavnost ter dodatna kulinarična, turistična in nastanitvena ponudba. Po ocenah portala Slovenska smučišča so najbolj zasedeni Kanin, Stari Vrh, Rogla in Golte, najmanj pa Pohorje, Cerkno in Kranjska Gora. To pa ne pomeni tudi, da je tam najmanj gneče.

Zimske počitnice

  • za učence z območja jugozahodne Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in savske regije: 20–24. februar 2017 in
  • za učence z območja gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske, zasavske regije: 27. februar–3. marec 2017.

KRANJSKA GORA

Smučišča v Kranjski Gori sodijo med najbolj priljubljena in oblegana slovenska smučišča, verjetno tudi po zaslugi simpatičnega Kekca, ki skrbi za animacijo otrok poleti in pozimi. V hladnih dneh tam otrokom nudijo Kekec šolo smučanja in Smučarski vrtec Kekec, v katerem se otroci s smučanjem seznanijo skozi različne igre na snegu. Tako aktivno preživijo dve uri (21+ evrov), medtem pa se lahko odrasli naužijejo smučarski užitkov na kateri od 18 smučarskih prog različnih težavnosti. Na voljo je 6 sedežnic in 13 vlečnic, počitek in pogostitev pa si lahko privoščijo na t. i. Snežni plaži. Kranjska Gora se lahko poleg tega pohvali še z odlično urejenimi sankaškimi progami, ki so osvetljene podnevi in ponoči, ter pestro ponudbo dogodkov in prireditev.

Cena: Odrasli bodo za svojo dnevno smučarsko vozovnico odšteli 32,50 evra, za otroško 20 evrov, en otrok do šestega leta starosti v spremstvu starša pa lahko smuča brezplačno, a le če uporablja kontrolnik vozovnic in napravo skupaj s spremljevalci. Podrobnejši cenik.

SMUČIŠČE CERKNO

Smučišče Cerkno je v preteklosti večkrat prejelo priznanje za naj slovensko smučišče. In čeprav se uvršča med tiste z zahtevnejšimi smučarskimi progami, sodi med družinam prijazna smučišča in je torej primerno tudi za najmlajše. Ti se lahko igrajo, rišejo in gledajo TV – sami, s starši ali v varstvu varušk. Za najmlajše je na voljo 50-metrski tekoči trak, odraslim pa 18 km prog, šest sedežnic in dve vlečnici. Na vrhu smučišča je restavracija z razgledno teraso, ki ponuja jedi s poudarkom na lokalnih sestavinah. Gurmani pa bodo gotovo želeli preizkusiti okuse restavracije Hotela Cerkno, ki jo vodi nekdanji zmagovalec šova Gostilna išče šefa Tomaž Škvarča Lisjak. Povejmo še, da je ena od prednosti smučišča Cerkno tudi enostaven nakup vozovnic na poti na smučišče bodisi prek računalnika bodisi pametnega telefona, zato čakanje v vrstah ni več potrebno.

Cena: Odrasli bodo za odnevno smučarsko vozovnico zase tam odšteli 29 evrov, za otroško 17 evrov, za vozovnico za mlajše od šest let pa 1 evro (+ kavcija v višini 5 evrov za čip), če so ti v spremstvu najmanj ene odrasle osebe. Podrobnejši cenik.

SMUČIŠČE KRVAVEC

Po izračunih portala Slovenska smučišča uspe Krvavec v eno leto stisniti kar največ obratovalnih dni (123 dni), in sicer po zaslugi dobrega sistema zasneževanja. Sledita mu Vogel in Rogla. Na Krvavcu so za otroke poleg šole smučanja pripravili poligon za začetnike Gospinca (otroški trak, vrtiljak, igrala), vlečnico Luža in Manner otroški park, ki vključuje dve manjši skakalnici. Otroci lahko v njem urijo koordinacijo in ravnotežje. Tu je še poligon za začetnike in sankališče Kriška planina, kjer so aktivnosti za otroke brezplačne. Odraslim je na voljo 30 km odlično urejenih smučarskih prog, sedem sedežnic, krožna kabinska žičnica, tri vlečnice in Snežni park.

Cena: Glede na dolžino prog, ki jih smučišče nudi, sodi Krvavec med najcenejša (poleg tega še Pohorje in Kanin), med najdražjimi po ceni na km proge pa so Rogla, Golte in Stari vrh. Odrasli bodo za dnevno karto na Krvavcu odšteli 27 evrov, za otroško 12,50 evra, družine pa imajo možnost 15-odstotnega popusta. Podrobnejši cenik.

Za največje ljubitelje belih strmin je na voljo enotna smučarska vozovnica Active Slovenija ESSV AP, ki vključuje vožnje po večini slovenskih smučišč in stane 599 evrov za sezono.

Čeprav ceno smučarskih vozovnic posebej izpostavljamo, pa to ne sme biti edini, niti najpomembnejši kriterij pri odločitvi za smučarsko destinacijo. Pomembno je, kaj izberete, saj lahko to odloča o tem, ali boste teden dni tekali za jokajočimi in/ali kričečimi otroki ali naveličanimi najstniki ali pa se boste tudi sami naužili svežine, smučarskih užitkov in narave.

Primerjalni cenik
Odrasli Otroci 6–14 let Mladina do 23 let, seniorji 60+
Kranjska Gora dnevna: 32,50 €

6-dnevna: 162 €

dvourna: 23 €

dnevna: 20 €

6-dnevna: 104 €

dvourna: 16 €

dnevna: 27 €

6-dnevna: 140 €

dvourna: 20 €

Smučišče Cerkno dnevna: 29 €

6-dnevna: 130,5 €

jutranja: 25,50 €

dnevna: 17 €

6-dnevna: 81 €

jutranja: 15 €

dnevna: 24,50 €

6-dnevna: 115 €

jutranja: 22 €

Smučišče Krvavec dnevna: 27 €

6-dnevna: 124 €

dvourna: 22 €

dnevna: 14,50 €

6-dnevna: 67,5 €

dvourna: 12,50 €

dnevna: 23 €

6-dnevna: 107,5 €

dvourna: 19 €

Preverite ugodnosti, ki jih lahko koristite ob uporabi Mastercard, Maestro in VISA kartic.

Delite s prijatelji