Kako letošnje poletje plačevati in dvigovati gotovino v tujini ceneje?

Bi radi letošnji dopust v tujini preživeli ceneje?

Dopusta se vsi nadvse veselimo, a kaj, ko se večini še nekaj časa po vrnitvi domov poznajo dopustniške finančne posledice. Kako se lotiti priprav na dopust in kako ravnati v tujini, da bo dopust tako nadvse prijeten kot tudi finančno ugoden? Ponujamo vam nekaj nasvetov, s katerimi vam dopust ne bo pustil grenkega finančnega priokusa.

Načrtujte dovolj zgodaj

Če ne lovite Last minute ponudbe in vam ni vseeno, kje boste letovali, morate na rezervacijo počitniških aranžmajev pomisliti dovolj zgodaj. To še posebej velja, če se na pot opravljate z letalom. Ne le, da lahko zmanjka prostih sedežev, pravočasno rezervirane vozovnice so tudi cenejše. Kadar rezervirate letovanje veliko prej, izberite še zavarovanje za primer odpovedi. Tako boste v primeru, da na potovanje iz nekega razloga ne boste mogli odpotovati (bolezen v družini ali kakšen drug nepredviden dogodek), dobili povrnjen večji del že plačane vsote.

Prva minuta za previdne in zadnja za hazarderje

Pri načrtovanju dopusta oziroma počitnic poznamo dve skrajnosti: prvo in zadnjo minuto oziroma First minute in Last minute ponudbe. Pri obeh se morate običajno hitro odločiti, kajti ponudba prve minute ne traja dolgo, zadnja minuta pa velja le nekaj dni ali celo ur pred odhodom. Obema je skupna nižja cena, predvsem zadnja minuta pa je povezana tudi z nekaj sreče in tveganja. Če jo namreč zamudite ali pa je agencije ne objavijo, ostanete doma.

Storitve, plačane prek spleta, so cenejše

Večino vstopnic za predstave, oglede znamenitosti in obiske prireditev ter razne kartice ugodnosti je mogoče rezervirati in kupiti prek spleta, enako velja tudi za rezervacijo in plačilo prenočišč ter prevoznih sredstev. To prinaša veliko prednosti:

  • ob prihodu vas čakajo soba, avto ali vozovnica za metro,
  • cene vstopnic so nižje,
  • ni treba čakati v vrsti pred blagajno,
  • z nakupom opravite še rezervacijo, da ne ostanete pred vrati,
  • pri spletnem nakupu včasih ponujajo še dodatne ugodnosti.

Tudi v primeru, da niste rezervirali na spletu, lahko to naredite tik pred zdajci ali celo le nekaj metrov od blagajne, potem pa jim pokažete potrdilo, ki ste ga prejeli na pametni telefon.

Potujte s čim manj prtljage

Če se da, potujte s čim manj prtljage oziroma vzemite s seboj le tisto, kar boste res potrebovali. Pri nekaterih letalskih družbah morate za večje kose prtljage doplačati, več kosov prtljage pa je tudi težje imeti ves čas pred očmi. Pa še utrudljivo jih je prenašati, kajne?

Izkoristite nove načine potovanja

Danes imate na voljo ogromno različnih možnosti, s katerimi si lahko povsem prilagodite vsako potovanje. Če se namesto za hotel in taksi odločite za nastanitev prek storitve Airbnb, prevažate pa z Uberjem (kjer je ta dovoljen), bo vaš dopust razburljivejši in tudi cenejši. Poleg tega so ljudje, povezani znotraj teh storitev, prava zakladnica koristnih nasvetov in priporočil. Povprašajte jih, katere restavracije in gostilne vam priporočajo, katerih zanimivosti ni v turističnih vodičih in kje se splača nakupovati, da ne boste kupovali le reči za turiste. Na ta način boste za manj denarja jedli bolje, videli več zanimivosti in domov prinesli več lepih spominov.

Po denar pojdite tja, kjer je najcenejši

Koliko denarja boste vzeli s seboj in v kakšni obliki, je precej odvisno od tega, kam potujete. Vsekakor je pri sebi dobro imeti nekaj gotovine, za večja plačila pa kreditno kartico. Pri plačevanju s kreditno kartico v državah izven evro območja vedno izberite plačilo v lokalni valuti. Še pred odhodom pa ne pozabite preveriti, katere banke v tujini so del bančne skupine, ki ji pripada tudi vaša banka. V njih boste namreč denar dvigovali ceneje ali brezplačno. Komitenti UniCredit Bank lahko z BA Maestro kartico opravljate brezplačne dvige na vseh bankomatih UniCredit Bank v Sloveniji in bankomatih članic skupine UniCredit v 14 državah, med drugim tudi na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji, Srbiji, BIH …

Preverite, kje se nahajajo bankomati skupine UniCredit po Evropi in dvigujte brezplačno z BA Maestro kartico.*

Pregled bankomatov

*velja za komitente UniCredit Bank.

Delite s prijatelji