V kateri prestolnici živijo najbolje?

New York je mesto, ki nikoli ne spi. Pariz je prestolnica mode. Ljubljana pa čudovita majhna zelena prestolnica Evrope. In kam bi se najraje preselili vi? Nekaj idej vam ponuja lestvica 100 najbolj trajnostno naravnanih mest na svetu, ki jo redno pripravlja mednarodno podjetje Arcadis. Pri ocenjevanju upošteva kakovost življenja prebivalcev, skrb za planet in dobičkonosnost mesta. Druge lestvice upoštevajo druge kriterije in s tem dobimo večje število zmagovalcev. Nekatera mesta pa so na teh lestvicah stalnica.

ZURICH

To mesto bo bolj pri srcu karieristom. Visoka produktivnost in nizki socialni prispevki za zaposlene Zürich uvrščajo med prestolnice, v katerih se splača investirati, delati ali živeti. Gre za zeleno, živahno in varno mesto, predvsem pa pomembno finančno središče. Žal življenje v Zürichu ni poceni in to je velik minus pri ocenjevanju kakovosti življenja. Lani se je znašlo celo med tremi najdražjimi mesti za življenje po Mercerjevi lestvici (od skupno 207). Najemnina enosobnega stanovanja tam stane približno 1700 evrov na mesec, veliko pivo v baru okoli 6,5 evra, kapučino pa blizu pet. Višje so seveda tudi plače, v povprečju znašajo neto okoli 5 tisočakov mesečno (varuška recimo zasluži okoli 22 evrov na uro, medicinska sestra 35, programer pa 90 evrov na uro). Vikendi? Preživeli jih boste lahko v gorah.

Življenje v Zürichu je za tretjino dražje kot v mogočnem Melbournu. Tu je primerjava vsakdanjih stroškov v obeh mestih.

SEUL

Če upoštevamo samo vidik kakovosti življenja, so na Arcadisovi lestvici prvi trije kandidati Seul, Rotterdam in Hamburg. Seul na vrh potiskata dobro stanje v zdravstvu in kakovost izobraževanja. Čeprav lahko ponekod slišimo in beremo o devet- in večurnih delavnikih, obupnih prometnih konicah in previsoki naseljenosti, ohranja svoj čar z dobro namero. Tamkajšnje oblasti so si do leta 2030 zadale cilje, da mesto očistijo diskriminacije, utrdijo trg dela, popestrijo kulturno ponudbo, izboljšajo možnosti za prevoz z javnimi sredstvi in okrepijo občutek varnosti. Najem enosobnega stanovanja v samem središču mesta trenutno stane več kot 800 evrov, cena kave in piva v lokalu pa se giblje okoli štirih evrov. Seul postaja tudi tujcem bolj prijazno mesto, saj so oznake na ulicah in podzemni železnici običajno še v angleščini, kitajščini in japonščini.

MELBOURNE

To avstralsko mesto že nekaj let zaseda vrh lestvice mest, najbolj prijetnih za življenje, ki jo sestavlja časnik The Economist. Drugi je letos Dunaj, tretji Vancouver. Melbourne na vrhu držijo dobra infrastruktura, razvito zdravstvo, izobraževalni sistem in nizka stopnja kriminala. Reko Yarro so izkoristili za promocijo vodnih športov, plovbo in turizem. Je Unescovo mesto literature. Vsako leto gosti tekmo Formule 1 in odprto teniško prvenstvo Avstralije. Ponaša se s toplim podnebjem in veliko zelenimi površinami. Standard in stroški so tam seveda visoki. V najbolj popularnih soseskah boste za najemnino plačali tudi po 350 evrov na teden, sicer pa okoli 850 na mesec. Za veliko pivo boste v lokalu odšteli 5, 10 ali več evrov.

DUNAJ

Avstrijska prestolnica bo navzven najprej očarala ljubitelje zelenih površin, saj je v mestu urejenih kar 2000 parkov. Ob Donavi ponuja zalivčke s plažami, brezplačna športna igrišča, sprehajalne in tekaške poti ter piknik kotičke. Je čisto, je ekološko in je varno mesto. Veliko točk za kakovost življenja dobi na račun sodobne prometne infrastrukture, široke kulturne ponudbe in socialne skrbi. Predšolski otroci zadnje leto, preden odidejo v šolo, vrtec obiskujejo brezplačno, od julija letos pa velja zakon, ki mladostnikom nalaga obvezno šolanje oziroma usposabljanje do 18. leta. Življenjski stroški? Nekako tako visoki so, kot če bi živeli v samem središču Ljubljane. Najemnina za enosobno stanovanje (izven središča) stane nekaj več kot 500 evrov, veliko pivo 3,5 evra, kapučino pa prav tako približno 3 evre.

Brezplačen vrtec za otroke? To je še ena potrditev, da je kakovost življenja na Dunaju najboljša.

Zürich Seul Melbourne Dunaj Ljubljana
Mesečna najemnina za enosobno stanovanje (ne v središču mesta) 1.215 € 585 € 845 € 508 € 350 €
Cena m2 stanovanja (ne v središču mesta) 7.890 € 5.425 € 3.895 € 3.461 € 1.973 €
Cena kapučina v restavraciji 4,50 € 3,75 € 2,65 € 3,04 € 1,41 €
Cena 0,5l piva v lokalu 6,40 € 2,40 € 5,45 € 3,50 € 2,50 €
Cena litra bencina 1.31 € 1.18 € 0,85 € 1,06 € 1,21 €
Povprečna plača 5.300 € 1.965 € 3.020 € 1.841 € 1.030 €

Ste se že odločili za svoje naj mesto? Naj vas začetni šok ob pogledu na stroške življenja v izbranem mestu ne odvrne. Šok bo večji predvsem na začetku, ko se v mesto odpravljate s prihodki, primernimi za slovenske razmere, blažite pa ga lahko z vnaprej prihranjeno finančno rezervo. Potrebovali jo boste za nakup letalske karte, prevoza, iskanje stanovanja, opreme in druge obveznosti.

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji