Sodobne tehnologije v življenju mladih

Življenje s pametnimi telefoni: mladi so glavni!

Sodobne, predvsem informacijske tehnologije, imajo velik vpliv na življenje in obnašanje mladih ljudi. Ti so sodoben način življenja, ki je močno prepleten s spletom, aplikacijami, družabnimi omrežji in v katerem s(m)o vsi ves čas povezani z vsemi in z vsem, najhitreje sprejeli za svojega. Glavno vlogo pri tem imajo pametni telefoni in čeprav jih danes uporabljamo praktično vsi, pa si predvsem generacija milenijcev življenja brez telefona in mobilnih aplikacij (skoraj) ne zna več predstavljati.

Zrak, voda in pametni telefon

Leta 2017 je podjetje B2X, skupaj z Inštitutom za marketing in nove medije z Univerze v Münchnu, izvedlo raziskavo o trendih uporabe pametnih telefonov in interneta stvari (IoT). Prišli so do zanimivih rezultatov o vplivu pametnih telefonov na vsakdanje obnašanje, navade in način življenja mlade generacije ter pomembnosti interneta stvari.

 • Četrtina milenijcev pogleda svoj pametni telefon več kot 100-krat na dan, starejši pa to naredijo približno 10-krat redkeje. Skoraj polovica mladih dogajanje na telefonu preveri 50-krat na dan.
 • Približno četrtina mladih pametni telefon aktivno uporablja več kot 5 ur dnevno, več kot polovica pa 3 ure dnevno.
 • Kar 85 % uporabnikov na svetu ima svoj pametni telefon ves čas v bližini ali na dosegu roke, več kot 25 % teh pa ga ima vedno fizično pri sebi (v žepu), tudi ponoči. Pomembna je tudi njihova odzivnost, kajti kar 57 % uporabnikov pričakuje, da se bodo prijatelji in sorodniki na njihova sporočila odzvali takoj oziroma v nekaj minutah.
 • Najbolj uporabne aplikacije, brez katerih milenijci v ZDA ne morejo, so Amazon (35 %), Gmail (30 %), Facebook (29 %), FB Messenger (18 %), YouTube (16 %) in Google Maps (14 %).
 • Je možno tudi življenje brez pametnega telefona?

  Dejstvo je, da se bo večina ljudi slej ko prej primorana prilagoditi digitalnemu svetu oziroma digitalnemu načinu življenja. Seveda klasične knjige, zmenki v živo, druženje s prijatelji in opravki na okencih uradov ne bodo popolnoma izginili, a s prehodom v digitalno si lahko olajšamo velik del življenja, postanemo bolj učinkoviti, prihranimo čas in ohranimo stike z ljudmi povsod po svetu. Koristi in neskončne zmožnosti sodobnih tehnologij so med prvimi prepoznali in sprejeli prav mladi.

  Telefona pa ne dam!

  Da mobilni telefoni niso zgolj igračka ali modni trend, dokazujejo skoraj neverjetne, a obenem tudi zabavne ugotovitve raziskave:

  • Uporabniki se pametnim telefonom ne bi odpovedali za en mesec, tudi če bi jim v zameno ponudili dan z njihovim najljubšim zvezdnikom (74 %), 10 % večjo plačo (56 %), dodatni teden dopusta (50 %), 1000 USD (41 %) ali sanjske počitnice (28 %).
  • Prav tako bi raje preživeli teden dni brez družine, prijateljev ali seksa kot pa brez pametnega telefona. V ZDA bi jih kar 11 % raje živelo en mesec brez svojega partnerja kot pa leto dni brez telefona.
  • Leto dni brez telefona ali mesec dni zapora? Zanimivo, 4 % uporabnikov bi izbrali zapor.
  • Brez telefona se uporabniki počutijo nelagodno (27 %), izgubljeno (26 %), pod stresom (19 %) in žalostno (16 %).
  • utijo nelagodno (27 %), izgubljeno (26 %), pod stresom (19 %) in žalostno (16 %).

  Mladi komaj čakajo, da prihodnost postane sedanjost

  Sodobno življenje, kot ga želi živeti generacija mladih, zahteva nenehno povezanost s spletom, zmogljiv sodoben pametni telefon, naprave, ki so del IoT, storitve, dosegljive »24/7«, samovozeče električne avtomobile, tehnologijo veriženja blokov in druge tehnologije, o katerih se danes nekaterim ljudem niti sanja ne.

  Glede na raziskavo na spletni strani ReportLinker 66 % mladih zjutraj preveri dogajanje na telefonu, še preden vstanejo iz postelje. Zakaj bi gledal skozi okno, če imaš vreme na telefonu? Zakaj bi prijatelje spraševal, kako se imajo, če lahko preveriš njihove objave in fotografije na družabnem omrežju? In zakaj bi čakal pred okencem na banki, če lahko vse urediš prek aplikacije na spletnem telefonu?

  Napredku najhitreje sledijo storitve

  Večina postopkov pri storitvah je lahko popolnoma samodejnih, kar predstavlja veliko prednost za celo vrsto panog in podjetij, med drugim tudi za banke. Večino bančnega prometa, kot so plačila, nakazila, spreminjanje nastavitev in podobno, lahko uporabnik opravi sam, brez pomoči bančnega svetovalca ali uslužbenca na bančnem okencu. Naboru storitev se je pridružilo tudi odpiranje računa online, ki ne zahteva več obiska v poslovalnici, ampak lahko uporabnik vse potrebno uredi kar od doma.

  Prav bančne storitve so ob visoki ravni varnosti ter uporabnikom prijaznih in učinkovitih uporabniških vmesnikih eno od tistih področij, ki jih uporabniki najhitreje vzamejo za svoje. Udobje pri bančnih opravilih, samostojnost, časovna neodvisnost ter dober nadzor nad stanjem na računu so pomembne prednosti, ki jih je prinesel prehod bank v digitalni svet, kamor se počasi seli tudi vse večji del življenja ljudi, še posebej mladih.

Preverite, kako lahko odprete račun brez obiska banke.

Delite s prijatelji