Milenijci in online odpiranje računa

Pridružite se milenijcem

Vsaka generacija ima, kot radi rečemo, »svoj prav«. Današnja generacija dedkov in babic se spomni, kako so njihovi starši izgubljali živce ob pogledu na hipijevska oblačila in dolge lase na fantovskih glavah, ob vzponu za tiste čase povsem nesprejemljive glasbe ter podobnih zanimivosti, ki so okužile veliko večino »Baby boom« generacije. In ti isti ljudje, ki so s hlačami na zvonec pojasnjevali svojim staršem, kako je vse v redu, so se nekaj desetletij kasneje spopadali s kapricami svojih otrok, danes pa lahko le še zvedavo opazujejo, kako njihovi vnuki (ali celo pravnuki) preživljajo cele dneve namesto na igriščih raje vsak pred zaslonom svojega pametnega telefona. Generacija milenijcev, ki trenutno predstavlja našo prihodnost, ima, tako kot vsaka generacija pred njo, svoj pogled na svet, svoje zahteve, težave in potrebe.

Vsak zase, vsi na spletu

Med leti 1980 in 2000 rojeni milenijci, so bili priča začetku vzpona informacijskih tehnologij, zato so jim veliko lažje razumljive kot ljudem, ki so se v svoji rani mladosti navduševali nad prvimi barvnimi televizorji. Splet je praktično od prvega dne del njihovih življenj, skupaj z družabnimi omrežji in razkrivanjem svoje zasebnosti na njih. Seveda so od spleta in spletnih storitev odvisne tudi vse druge generacije, a vsaka ima svoj pogled na splet in njegov vpliv na življenje posameznika.

Splet je nekakšen vzporedni svet, v katerem se odvija predvsem veliko družabnega življenja milenijcev, poleg tega pa so nanj prenesli ogromno vsakdanjih opravil, ki se jih starejši včasih še vedno (in neredko tudi veliko raje) lotevajo na star način. Milenijci imajo po nekaj sto ali celo nekaj tisoč prijateljev na družabnih omrežjih, med katerimi je največ neporočenih in tistih, ki se brez težav preselijo v tujino ali popolnoma zamenjajo okolje. Zamenjati okolje, ponudnika storitev ali službo milenijcem ne predstavlja posebne težave.

Za generacijo milenijcev je značilno tudi to, da so med najbolj izobraženimi, a obenem imajo tudi najmanjšo povprečno plačo ter največjo stopnjo brezposelnosti. Po drugi strani pa jim strpnost, pretežno liberalen pogled na svet ter optimizem omogočajo dobro sobivanje s starši, pri katerih živijo dlje od povprečja prejšnjih generacij.

Enostavno, hitro, zabavno

Mnogi so prepričani, da je ključna beseda milenijcev »jaz«, saj kakovost svojega življenja pogosto postavijo pred prepričanja, ki jih gojijo starejše generacije. To se odraža v načinu dela, kjer izkoriščajo prednosti »svobodnih poklicev« in si sami narekujejo urnik, delajo projektno in predvsem delajo to, kar jih veseli. Pri tem morajo včasih plačati ceno večjega tveganja za nestalni zaslužek, a več kot to jim pomeni možnost iskanja novih izkušenj in doživetij.

Še ena pomembna stvar so uporabne in hitre rešitve, s katerimi si olajšajo vsa možna področja življenja. To je še posebej izrazito v povezavi s spletom, ki ga s pridom uporabljajo za komunikacijo, nakupovanje, opravljanje storitev, zabavo, druženje, iskanje informacij in podobno. Zdi se, da šteje le tisto, kar lahko opravijo s pomočjo pametnega telefona, upravljanje s svojimi financami pa pri tem ni nobena izjema.

Milenijski pogled na finance

Milenijci so urejanje osebnih finančnih zadev po zaslugi napredka tehnologij skoraj popolnoma prenesli v virtualni svet, kjer redno nakupujejo oziroma naročajo storitve. Čakanje v vrsti v času uradnih ur banke, plačevanje položnic in dvigovanje gotovine na bančnem okencu, gotovinsko poslovanje in druge klasične bančne storitve so v veliki meri nadomestili z brezgotovinskimi plačili in elektronskim poslovanjem, kjer lahko vse opraviš med tremi postajami vožnje z mestnim avtobusom – odpreš bančni račun, plačaš položnico, kupiš novo srajco, prek spleta naročiš karte za koncert ali pico … Hitro, enostavno in uporabniku prijazno, to so glavne prednosti in koristi tega novega sveta, ki jih lahko s pridom izkoriščajo tudi vse druge generacije.

Preverite, kako lahko odprete račun brez obiska banke.

Delite s prijatelji