Zakaj je kredit pametno zavarovati in tako zaščititi svoje najbližje?

Svoje stanovanje ali hiša, to so sanje večine ljudi. Zbrati sto, dvesto ali celo več tisočakov ni preprosto, zato si ljudje pomagajo z dolgoročnim stanovanjskim ali hipotekarnim kreditom, ki ga nato odplačujejo 20, 25 ali celo 30 let. A 30 let je zelo dolga doba, v kateri se lahko zgodi vrsta nepredvidenih dogodkov, od katerih mnogi vplivajo tudi na zmožnost odplačevanja kredita. Četudi vedno razmišljamo pozitivno, pa je treba imeti v mislih realnost življenja, da se čudoviti trenutki ob izpolnitvi dolgoletne želje ne bi spremenili v nočno moro.

Življenje je lepo, le kaj bi lahko šlo narobe?

Pred podpisom kreditne pogodbe je priporočljivo temeljito preučiti svoje finančne zmožnosti in predvideti tudi nekaj črnih scenarijev. To so tisti običajni dvomi, ki se začnejo s kaj pa če … Nekateri boste rekli, da je takšno razmišljanje preveč negativno in brez optimizma, vendar pa je vseeno pametno poznati nekaj zasilnih izhodov za primer, če gre kaj po zlu.
V idealnih razmerah imajo kreditojemalci ves čas odplačevanja zanesljivo službo z rednimi in dovolj visokimi prihodki, da brez težav odplačujejo kredit. Včasih pa se življenje obrne v nepravo smer ter povsem poruši načrte in tako kredit postane veliko breme za sorodnike kreditojemalca. Tule je nekaj najbolj tipičnih vzrokov:

  • smrt kreditojemalca,
  • nezgodna trajna invalidnost,
  • začasna ali dolgotrajna brezposelnost,
  • drugi razlogi za začasno nezmožnost za delo.

Ne glede na razlog za nezmožnost odplačevanja kredita so posledice izpada dohodka za sorodnike ali poroke kreditojemalca hude. Delno jih je moč ublažiti s prodajo nepremičnine, vendar pa mora družina v tem primeru poiskati drugo stanovanjsko rešitev.

Z zavarovanjem boste zavarovali sebe in svoje najbližje

Pred morebitnimi obveznostmi poplačila kredita v primeru nepredvidene in težavne situacije je zato sebe in svoje najbližje najbolje zavarovati s sklenitvijo življenjskega zavarovanja kreditojemalca. To omogoča premostitev nenadnega izostanka dela družinskega dohodka in premostitev nastalih finančnih razmer v družini. Pri tem je pomembno, da je zavarovalna vsota dovolj velika, da se lahko z njo poplača ves kredit in ne le del kredita. Pri UniCredit Bank vam svetujemo, da sklenete paket Popolno zavarovanje. Tako si zagotovite kritje za primer smrti ali trajne popolne delovne nezmožnosti, zavarovalnica pa poskrbi za celotno poplačilo preostale kreditne obveznosti. Pri kritju začasne popolne delovne nezmožnosti in/ali določenega časa brezposelnosti zavarovalnica prevzame poplačilo mesečnih obveznosti. Zavarovalna vsota v obeh primerih znaša do 300.000 evrov, zavarovalno premijo pa lahko plačujete mesečno ali pa jo plačate v enkratnem znesku. Na ta način bodo vaši sorodniki in dediči razbremenjeni kreditnega bremena, prav tako pa se jim ne bo treba odreči svojemu domu. Najprej pametno izberite, nato kredit še zavarujte.

Višina nepremičninskega kredita lahko doseže tudi do 300.000 evrov, kar ni malo denarja. Preden se torej odločite za kredit in njegovo zavarovanje, se prepričajte, da boste denar namenili za nakup prave nepremičnine. Katere pasti se lahko skrivajo pri nakupu stanovanja in kako se jim izogniti, lahko preberete v kratkem vodiču. Le kombinacija pravega stanovanja brez skritih napak ter kredita z zavarovanjem, ki mu boste kos v vsaki življenjski situaciji, je namreč tista, ki vam bo omogočila zadovoljno in brezskrbno življenje v vašem novem domu.

Hitri vodič Nasveti in pasti pri nakupu stanovanja

Preverite ugodne stanovanjske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji