Učinkovita energetska prenova s pomočjo Eko sklada

Stroški energije postajajo vedno večji, sočasno pa se krepi tudi zavest o pomembnosti ohranjanja okolja in zmanjševanja izpustov ter uporabi obnovljivih virov energije. Med največjimi »domačimi« porabniki energije so avtomobili in hiše, še posebej tiste, zgrajene pred nekaj deset (ali več) leti, slabo izolirane in ogrevane s sistemi, ki so bili takrat dosegljivi. V Sloveniji naj bi bilo kar 70 % večstanovanjskih stavb starih 30 let ali več, stroške energije pa bi z energetsko prenovo lahko zmanjšali kar za polovico.

Rezultati energetske prenove so odvisni od obsega izvedenih del in ukrepov ter od stanja objekta, ki ga želite prenoviti. Celovita prenova je namreč le tista, s katero odpravite vse pomanjkljivosti, ne le ene od njih. Zamenjava ogrevalnega sistema z najsodobnejšo ogrevalno tehnologijo ne bo prinesla pravega učinka, če so obenem stene in streha še vedno pomanjkljivo izolirane, okvirji enoslojnih oken pa slabo tesnijo.

Energetska prenova prinaša vrsto prednosti:

  • manjši stroški ogrevanja (tudi do 40 %),
  • zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje,
  • boljši bivalni pogoji, bolj zdrava klima,
  • nižji obratovalni stroški hiše,
  • večja tržna vrednost hiše.

Od peči do fasade

Obnova »po kapljicah« ne prinese pravega učinka, zato naj izkušen strokovnjak najprej opravi pregled hiše in oceni njeno stanje, nato pa predlaga obseg potrebne obnove. Če je hiša res stara, je običajno potrebna celovita prenova, včasih pa so rezultati vidni že ob zamenjavi zgolj enega člena celotne verige. Preden se lotite prenove, premislite o vseh v prenovo vključenih sklopih, kot so zunanji ovoj stavbe (fasada, okna, vrata in podstrešje s streho), različni načini ogrevanja (kotli, peči, toplotne črpalke, različna kuriva/goriva in vrsta različnih prenosov toplote v prostor – talno gretje, radiatorji …), prezračevanje z izkoriščanjem odpadne toplote oziroma rekuperacija (zmanjšanje vlage, svež zrak, odprava plesni) ter pomoč energije sonca (fotovoltaični paneli in termosolarni sistemi z vakuumskimi kolektorji). Vseh se morda ne boste lotili, vseeno pa je dobro poznati različne možnosti, ki jih imate na voljo.

Kaj ponuja Eko sklad in kako do subvencije?

Pri investicijah energetske prenove se lahko obrnete na Slovenski okoljski javni sklad oziroma Eko sklad, ki pomaga pri aktivnostih, povezanih z varstvom narave. Pri tem so usmerjeni predvsem na prehod na obnovljive vire energije, učinkovito rabo energije, ravnanje z odpadki in odpadnimi vodami, trajno mobilnost in ozaveščanje javnosti. Spodbujajo vgradnjo solarnih ogrevalnih sistemov, kurilnih naprav za centralno ogrevanje na lesno biomaso, toplotnih črpalk za centralno ogrevanje, vgradnjo energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva, prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacija) in podobno. Sem spadajo tudi toplotna izolacija fasade in strehe, gradnja ali nakup pasivne (ali skoraj nič-energijske) hiše ter energetska obnova starejše stanovanjske hiše.

Nepovratna sredstva so omejena na 25 % priznanih stroškov naložbe in na maksimalni znesek za posamezen ukrep. Za subvencijo morate natančno prebrati razpis s pogoji, merili in zahtevami ter nato izpolniti vlogo. Pomembno je, da imate vso potrebno dokumentacijo, da izbrani materiali ustrezajo pogojem razpisa ter da dela opravijo pooblaščeni in usposobljeni strokovnjaki, za nasvet pa se lahko obrnete tudi na svetovalce Eko sklada.

Eko Sklad + banka = učinkovita energetska prenova

Čeprav vam lahko Eko sklad pomaga tudi z nekaj tisoč evri subvencije, bo velik del investicije še vedno na vaših plečih. Pri pokrivanju razlike si lahko pomagate z ugodnim kreditom, ki ga prilagodite svojim finančnim zmožnostim, in na ta način v nekaj letih zgolj s prihranki pri porabi energije odplačate energetsko prenovo. Za natančnejše izračune se obrnite na strokovnjake Eko sklada in svetovalce UniCredit Bank, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

Priročnik: Potrošniški kredit v 5 korakih

Preverite ugodne potrošniške gotovinske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji