Pet nasvetov, kako do stila z manj denarja

Začnite novo leto v stilu in trendu. Ni treba, da kupujete prestižne znamke in oblačila, da bi bili videti čudovito. Kako? Vklopite svojo anteno za sezonske razprodaje. Čeprav je Trgovinska zbornica Slovenije konec minulega leta ukinila sezonske razprodaje, kot smo jih poznali doslej, to ne pomeni, da je konec tudi popustov. Trgovci bodo sezonska znižanja še vedno organizirali, vendar bodo o začetku in koncu razprodaj svobodno odločali sami. Da bi tovrstne priložnosti čim bolje izkoristili, vam ponujamo pet nasvetov za bolj učinkovit šoping na razprodajah in svetujemo, kako do stila z manj denarja.

Zimske razprodaje:
London: od 26. decembra do sredine januarja
Milano: od 7. januarja, trajanje do 30 dni
Pariz: od začetka januarja do sredine februarja
Bruselj: od 2. do 31. januarja

1. Pregledovanje “nezaželene pošte”

Doslej ste se zlahka in brez slabe vesti spretno ogibali kartic zvestobe, prejemanja novic in obvestil o posebnih ugodnostih, v prihodnje pa bo to verjetno nekoliko težje. Če boste želeli biti obveščeni o tem, kdaj se bo vaša najljubša trgovina odločila organizirati sezonske razprodaje, boste morali spremljati njeno stran, socialna omrežja ali ‘požreti’ tudi kakšno kartico zvestobe.

2. Nekatere stvari se splača kupiti na zalogo

Če želite preudarno ravnati z budžetom, ki ste ga namenili nakupu oblačil, potem majic, puloverjev in hlač, za katere niste prepričani, ali so vam všeč in prav ali ne, ne kupujte na zalogo. Priložnosti za njihov nakup je dovolj čez celo leto. Sezonski nakup na zalogo in potrpežljivo čakanje na sezonske popuste se bolj splača pri dražjih oblačilih, športni opremi in podobnih kosih višje kakovosti, ki običajno tudi več stanejo, npr. smuči, pohodniški čevlji, športna obutev, bunde in plašči.

3. Preverite tudi blago z napako

Za uvrstitev oblačil v zbirko blaga z napako ter posledično pocenitev ali celo odpis je včasih dovolj razparan rokav ali odtrgan gumb. Ni treba biti strokovnjak, da bi prišili gumb, zahtevnejše popravke pa lahko naročite pri šivilji. Z manjšimi popravki lahko tudi svoja stara oblačila, ki so iz mode, vrnete v trend že samo z zamenjavo gumbov, oženjem, skrajšanjem rokavov ali hlačnic, našitki ali preprosto s kombiniranjem različnih novih modnih dodatkov.

4. Tudi Sarah Jessica Parker kupuje second hand

V seriji Seks v mestu smo jo spoznali kot oboževalko prestižnih trendi oblačil, a tudi sicer velja za vplivno osebo v svetu mode. V nakupe oblačil iz druge roke jo je prepričal dokumentarec Prava cena (The True Cost), ki pripoveduje zgodbo o oblačilih in ljudeh, ki jih izdelujejo. Med rabljenimi tako najpogosteje išče oblačila za svojega sina. Sicer pa je treba priznati, da lahko tudi v zbirki rabljenih oblačil najdemo kakovostne čevlje, plašče in druge dražje kose priznanih znamk, zato ne bo odveč, če pobrskate tudi med tovrstnim tekstilom in obutvijo.

5. Zimske razprodaje v tujini

Velikim modnim navdušencem, ki si lahko privoščijo tudi prestižne znamke, se splača pokukati čez mejo. V Londonu (Carnaby Street in Covent Garden) razprodaje potekajo že od božiča in bodo trajale do sredine januarja. V Milanu, denimo tudi v outlet trgovini znamke Dolce & Gabbana, bodo razprodaje potekale 30 dni od 7. januarja naprej. V prestolnici mode Parizu, natančneje na območju Galleries Lafayette in Champs-Elysées, bodo razprodaje trajale do sredine februarja, do konca januarja pa tudi v Bruslju in Amsterdamu.

Velja tudi za razprodaje: Če šele po nakupu tekstila ali čevljev na njih odkrijete napako, lahko izbran kos zamenjate oz. vrnete. Pogoj je seveda, da ni bil označen kot blago z napako.

Plačilo s kreditno kartico

Za konec povejmo še dobro novico za vse, ki se boste odločili za večje sezonske nakupe. Skrbi, da bi vam zmanjkalo denarja, ni več. Pri svoji banki se pozanimajte o možnosti pridobitve kartice z odloženim plačilom.

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji