Kako vsak dan privarčevati nekaj malega

Poiščite svoj način učinkovitega dnevnega varčevanja

Osnove varčevanja ali razlika med prihodki in odhodki

Veliko ljudi ves čas varčuje in se odreka nakupom, pa se jim na koncu meseca to skoraj ne pozna. Učinkovito varčevanje je povezano z disciplino pri zapravljanju ter nekaj triki, ki popuste, odrekanje nakupom ter varčevanje dejansko spremenijo v otipljive prihranke.

Pri postavljanju temeljev učinkovitega varčevanja je prvi korak natančno spremljanje izdatkov. Upoštevajte čisto vse, tudi najmanjše, in jih skrbno beležite v beležko ali aplikacijo na mobilnem telefonu. Po mesecu ali dveh beleženja stroškov izračunajte mesečno povprečje, ki mu morate dodati tudi sorazmerni delež enkratnih letnih stroškov (zavarovanja, registracija avta, letne članarine …).

Bistvo varčevanja lahko strnemo v preprosto dejstvo: varčujete lahko, ko imate denar, in ne, ko ga nimate. To pomeni, da če si nečesa ne kupite, tega denarja dejansko niste prihranili, dokler ga fizično ne daste na stran.

Na to, kakšne in kako visoke izdatke imate, vplivajo vaš življenjski stil, zaslužek, družina, prijatelji, hobiji, izobrazba, starost, zdravje in še vrsta drugih dejavnikov. Varčevanje morate prilagoditi vsem dejavnikom, obenem pa ne smete postati obsedeni s tem, koliko boste uspeli prihraniti na mesec. Če se namreč v korist varčevanju odpoveste kajenju in drugim škodljivim navadam, je to odlično, povsem nekaj drugega pa je, če se odločite varčevati na račun toplega obroka v službi.

Metoda štirinajstih dni ter kriterij treh vprašanj

Oglasi in potrošniško naravnana družba hitro pripeljejo do nenadzorovanega trošenja in impulzivnih nakupov, za katere vam je kasneje žal. Če se vam to pogosto dogaja, lahko uporabite eno od dveh učinkovitih metod, s katerima boste o vsakem nakupu temeljito razmislili ter morda našli še kakšno boljšo rešitev.

Metoda štirinajstih dni: Ko si nečesa zaželite, dajte denar za to reč na stran, potem pa počakajte 14 dni. Če bo vaša želja po tem času še vedno zelo močna, vam nakupa najverjetneje ne bo žal, drugače pa boste denar učinkovito prihranili.

Kriterij treh vprašanj: Pred nakupom si vedno postavite nekaj vprašanj in si nanje ogovorite tako, kot bi svetovali nekomu tretjemu: Ali to zares potrebujem (oz. kolikokrat na leto bom to potreboval)? Imamo doma morda že kaj podobnega? Bi si to morda lahko kje sposodili? Bolj ko boste realni in kritični, manj boste zapravili.

Kupujte brez popustov in prihranite

Tole je še en psihološki trik, ki ugodne nakupe in popuste spremeni v otipljive prihranke. Predstavljajte si nakup obleke, ki je s 100 EUR znižana na 70. Če želite 30 EUR popusta zares prihraniti, morate za obleko iz žepa vseeno vzeti 100 EUR, plačati obleko v trgovini, 30 EUR pa nakazati na varčevalni račun. Če boste kupovali na ta način, boste dejansko nekaj prihranili in hkrati omejili svojo porabo, v nasprotnem primeru pa zgolj kupovali znižane stvari, dokler denarnica ne bo prazna.

»Kadar nekaj kupite s popustom, dajte denar v vrednosti popusta oziroma razliko do polne cene takoj med prihranke.«

Koliko na mesec se da prihraniti

Mesečni prihranek je odvisen od vašega zaslužka in predvsem tega, koliko trenutno zapravite in za kaj. Možnosti za prihranke predstavljajo različne razvade, naročnine ter drugi izdatki, ki se jim lahko odpoveste, jih nadomestite ali poiščete druge rešitve. Najprej sestavite natančen pregled trenutne porabe, analizirajte stroške in naredite načrt. Za boljšo predstavo vam ponujamo tri primere:

Maja
27 let, samska

Maja živi zadovoljno samsko življenje v najetem stanovanju. Ima službo in zasluži dovolj za svoje mesečne stroške ter nekaj “priboljškov”. Kljub vsemu pa je sklenila zmanjšati vsakodnevne stroške, saj ji kljub solidni plači ob koncu meseca ne ostane prav veliko. Njena goreča želja je namreč potovati po svetu.Kako lahko Maja vsak dan (pri)varčuje:

Namesto kave v lokalu pije brezplačno kavo iz kavomata v službi. Plastenke z vodo je zamenjala za steklenico in vodo iz pipe, smoothije pa s svežim sadjem, iz katerega včasih sama naredi smoothie, včasih pa ga poje kar celega. Vaje v fitnesu nadomešča s tekom v naravi in pohodništvom, spremenila je tudi pričesko, ki jo lahko sedaj ureja sama, enako velja za nohte. Največji izziv predstavljajo drobni nakupi, kjer je potrebne veliko samodiscipline, zato je sklenila uporabiti t. i. metodo štirinajstih dni in rezultati so takoj opazni.

Izračun privarčevanega:
18 kav: 18 x 1,5 EUR = 27 EUR
Voda: 24 x 0,36 EUR = 8,6 EUR
Smoothie: 12 x 3,5 EUR = 42 EUR
Frizer: 35 EUR
Manikira: 2 x 12 EUR = 24 EUR
Članarina za fitnes: 20 EUR
Drobni in nepotrebni nakupi: 40 EUR
Skupaj (na mesec):  196,6 EUR
Prihranek (na dan): 6,55 EUR

Peter
33, v razmerju, brez otrok

Peter in njegovo dekle sta se po dveh letih zveze odločila za skupno življenje, v bližnji prihodnosti pa si nameravata ustvariti tudi družino. Zato se je odločil odpovedati nekaterim razvadam in pretrgati čustvene vezi z rečmi, ki jih ne potrebuje več.Kako lahko Peter vsak dan (pri)varčuje:

Revije je zamenjal s spletnimi stranmi, nekaj plačljivih aplikacij z brezplačnimi. Namesto fitnesa je začel več kolesariti in teči, vaje za moč pa naredi kar doma v dnevni sobi ali na vrtu. Preteklost je tudi jutranje kupovanje rogljičkov in kave, saj zjutraj raje zajtrkuje s svojim dekletom, prav tako v službo vzame doma pripravljeno malico. Večkrat gre v službo s kolesom, pri nakupih pa se tudi on drži metode štirinajstih dni ali pa si pred nakupom postavi tri “varčevalna vprašanja”.

(Peter je sklenil prodati tudi veliko športne in druge opreme, ki je ne potrebuje več: opremo za jadranje na deski, cestno kolo, nekaj velikih nahrbtnikov, dron, opremo za potapljanje, drsalke, desko za SUP, šotor za kampiranje in dve spalni vreči ter še nekaj drobnarij.)

Izračun privarčevanega (na mesec):
Naročnine: (30 EUR + 33,5 EUR + 55 EUR + 47 EUR)/12 = 13,8 EUR
Kava in rogljički: 50 EUR
Prevoz: 17 EUR
Aplikacije: 34 EUR
Članarina za fitnes: 25 EUR
Drobni in nepotrebni nakupi: 80 EUR
Skupaj (na mesec):  219,8 EUR
Prihranek (na dan): 7,32 EUR

Nuša
44 let, poročena, mati treh otrok

Nuša je strastna kadilka, njena druga razvada pa je pitje sladkih gaziranih pijač. Nuša nakupuje tudi za potrebe gospodinjstva, kjer družino vsak dan razvaja s svežimi žemljicami, različnimi delikatesami ter priboljški.Kako lahko Nuša vsak dan (pri)varčuje:

Spodnji izračun je Nušo močno motiviral za prenehanje kajenja in opustitev gaziranih pijač. Z možem gresta v kino namesto dvakrat le enkrat na mesec, namesto žemljic, rogljičkov ter makovk pa otroci zjutraj jedo kruh, ki ga tako ali tako kupuje zase in za moža. Namesto več vrst salam, sirov in različnih pijač poišče izdelke v akciji in kupuje le po eno vrsto. Prenehala je tudi s kupovanjem revij in si sedaj zanimivosti raje ogleda na spletu ali revije na hitro prelista med obiskom pri frizerju.

(Tudi Nuša je sklenila prodati premajhna otroška oblačila, igrače, otroške knjige, športno opremo ter druge reči, ki so zgolj jemale prostor na podstrešju.)

Izračun privarčevanega:
Kajenje (cigareti, 12 na dan): 30 x 2,46 EUR = 73,8 EUR
Gazirana pijača: 20 x 0,7 EUR + 15 x 1,2 EUR = 32 EUR
»Trač« revije: 33 EUR
Kino paket: 27 EUR
Gospodinjski nakupi: 40 EUR
»Žemljice«: 20 x 2,68 EUR = 53,6 EUR
Skupaj (na mesec):  259,4 EUR
Prihranek (na dan): 8,64 EUR

»Pred vsakim nakupom si postavite ključno varčevalno vprašanje: Si to le želim ali zares potrebujem?«

Nasveti za vsakodnevne prihranke

Spremenite življenjski stil in način življenja. Poenostavite ga, poiščite nove rešitve, otresite se dragih razvad in navad:

  • Vadnino za fitnes dajte »v nogavico« in se popoldne odpravite na tek v naravo, sklece, zgibe in trebušnjake pa delajte doma.
  • Namesto 6 EUR za malico na dan si obrok prinesite od doma. Bonus: nedvomno bo tak obrok cenejši, bolj zdrav, svež in z nekaj vaje kmalu tudi bolj okusen.
  • Postopno zmanjšujte kajenje, dnevno »kofetkanje« in podobne razvade.
  • Namesto z avtom pojdite v službo s kolesom. Na ta način lahko v lepem vremenu privarčujete 20 ali 30 EUR na mesec.
  • Ne hodite v trgovino vsak dan. Počakajte na akcije, izkoristite popuste, primerjajte cene in vedno nakupujte z nakupovalnim seznamom. Brez skrbi, črn kruh ostane svež tudi več dni.
  • Pred vsakim nakupom si zastavite za varčevanje ključna vprašanja: Ali to zares potrebujem? Kolikokrat bomo to zares uporabili? Si lahko to pri kom sposodim? Ali imamo doma že kaj podobnega?
  • Namesto kupljenih sokov in drugih pijač pijte vodo iz pipe ali naredite bezgov sirup.
  • Drobiž iz žepov in denarnice vsak dan stresite v varčevalni kozarec. Ne štejte ga, samo stresite ga notri. Prešteli ga boste na koncu leta ali ko bo kozarec poln.
  • Prodajte oblačila in obutev, ki je ne potrebujete več, knjige, športno opremo, orodje in še vrsto drugih reči. Strešne nosilce in strešni kovček, SUP, smuči in druge reči si lahko veliko ugodneje izposodite.
  • Odprite dodatni, varčevalni račun in nanj ob vsaki plači nakažite izračunan privarčevani mesečni znesek.

Fleksi depozit

Zagotovite si fleksibilnost z možnostjo dostopa do sredstev pred vsakim podaljšanjem vezave.

Delite s prijatelji