Kako varčujemo Slovenci?

31. oktober je bil leta 1924 razglašen za svetovni dan varčevanja. Njegov namen je spodbujanje varčevanja, žal pa se vse prepogosto dogaja, da ljudje ne znajo varčevati ali pa za varčevanje nimajo izpolnjenih osnovnih pogojev. Varčevanje je namreč dolgotrajen proces, ki zahteva dovolj visoke mesečne prihodke, natančen (in realen) načrt ter disciplino. Šele ko so izpolnjeni vsi pogoji, se da nekaj privarčevati.

Varčujemo, pa naj stane, kar hoče!

»Brezglavo« varčevanje le redko prinese otipljive koristi, veliko pogosteje le zmanjša kakovost življenja in poveča stres ter frustracije. Tovrstni poskusi se spremenijo v skopost, nepotrebno odrekanje in asketsko življenje, ki lahko po nepotrebnem uničijo družino, ogrozijo zdravje in poslabšajo duševno zdravje. Varčevanje za vsako ceno ni rešitev, zato najprej preverite svoje finančno stanje, analizirajte stroške in določite želje oziroma cilje. Nato naredite načrt ter se lotite varčevanja.

Namensko varčevanje

Ločimo dve vrsti varčevanja:

 • varčevanje zaradi premalo prihodkov,
 • namensko varčevanje presežkov denarja.

Pri prvem, ko je denarja premalo za stroške in vaše osnovne potrebe, ne morete privarčevati prav ničesar. Varčevanje je namreč tisti del dohodka, ki ga ne porabite, oziroma z drugimi besedami: varčujete lahko, ko imate denar, ne pa, ko denarja nimate.

Namig: Preberite nekaj nasvetov o tem, kako sestaviti načrt in začeti z varčevanjem.

Namensko varčevanje je dolgotrajen proces, ki zahteva načrten pristop:

 • preverite, koliko na mesec zaslužite in koliko zapravite,
 • analizirajte, ali lahko še kaj dodatno zaslužite ter kje bi lahko optimizirali svoje stroške,
 • zastavite si varčevalni cilj (namen varčevanja),
 • sestavite realno časovnico povečevanja prihrankov ter določite, kdaj boste dosegli svoj cilj.

Če imate popoldanski s. p., lahko varčevanju namenite del teh prihodkov, lahko se odrečete škodljivi razvadi in zneske raje namenite varčevanju, izkoristite svoje znanje joge, jo začnete poučevati ter s tem povečujete prihranke in podobno. Pomembno je tudi to, da pri varčevanju ne delate klasičnih napak. Preberite, katere so najpogostejše.

Ko boste določili mesečni znesek varčevanja, si lahko sestavite projekcijo, kako se bodo vaši prihranki povečevali oziroma koliko boste na ta način privarčevali v pol leta, enem letu, petih ali desetih letih.

Zakaj in koliko varčujemo?

Razlogi za varčevanje so različni. Ljudje imamo v svojih genih še vedno spomin na različno dolga obdobja pomanjkanja, zato je velik del splošnega varčevanja namenjen prav temu – »za hude čase«. Ostali razlogi varčevanja pa so:

 • za dodatek k pokojnini (za starost),
 • za nov avto,
 • za obnovo stanovanja,
 • za šolanje otrok,
 • za potovanja, dopust, hobije in drugo zabavo,
 • za nenapovedane dogodke oziroma občutek varnosti.

Slovenci smo varčen narod, saj smo imeli po podatkih statističnega urada leta 2017 kar 13,9‑% stopnjo varčevanja, boljši so bili le Nemci in Švedi. Skoraj 50 % finančnih sredstev so predstavljale gotovina in vloge, ostalo pa delnice, zavarovanja in pokojninske sheme, vrednostni papirji ter posojila. Vsak od nas naj bi imel v povprečju privarčevanih približno 9.500 EUR, a žal je v Sloveniji veliko ljudi, ki nimajo prav nobenih prihrankov, niti »obvezne« rezerve za tri mesece življenja brez prihodkov ne.

Kam s prihranki?

Rešitev je več. Daleč najslabša je t. i. nogavica oziroma hranjenje denarja doma, saj vam letna inflacija prihranke ves čas počasi nažira. Ker varčujete na dolgi rok, je veliko boljša odločitev dolgoročna vezava (depozit), lahko pa del prihrankov spremenite tudi v bolj ali manj tvegane investicije, kot so naložbe v investicijske sklade ali različne vrednostne papirje.

Preden se odločite za tak korak, se posvetujte z izkušenim finančnim strokovnjakom. Pomagal vam bo primerno razpršiti investicije ter vam svetoval, kako prihranke zaščititi pred tveganji na finančnem trgu.

Tretja rešitev je namenska poraba. Ko prihranite dovolj za svoj cilj, ga izpolnite oziroma kupite, kar ste si zamislili, kajti temu je varčevanje pravzaprav tudi namenjeno.

Priročnik Kako in zakaj varčujemo Slovenci

Fleksi depozit

Za doseganje vaših varčevalnih ciljev lahko izberete Fleksi depozit z možnostjo dostopa do sredstev pred vsakim podaljšanjem vezave.

Delite s prijatelji