Pripravite najboljšo novoletno večerjo

Zadnji dan v letu je nekaj posebnega, preživite pa ga lahko na 1001 način. Lahko ste s svojo družino, obiščete prijatelje ali jih povabite k sebi domov, pohajkujete po mestu in doživite novoletno vzdušje na živahnih ulicah. Kaj pa, če bi letos doživeli vsega po malo? Povabite prijatelje na obisk, pripravite okusno večerjo in se »pet pred dvanajsto« odpravite ven, gledat ognjemet nad mestom.

Čas je za dober novoletni načrt

Če se vam ideja dopade, smo vam pripravili nekaj napotkov in nasvetov, da bo večer prijeten in obenem tudi svečano poseben, kot se za silvestrovo spodobi.

  • Pravočasno povabite izbrane prijatelje in številu primerno načrtujte količino sestavin.
  • Poiščite recepte, sestavite jedilnik in nakupite vse potrebno za večerjo, vključno s pijačo.
  • Poskrbite za prijetno vzdušje – glasbo, okrašeno stanovanje in majhne pozornosti za vaše goste.

Hrana je zelo pomemben del večera, vtisa pa ne naredi le z okusom. Apetit vzbujata tudi omamen vonj in videz jedi, zato naj bo hrana skrbno izbrana in pripravljena. Z nekaj iznajdljivosti se da novoletno večerjo pripraviti tudi z manjšim proračunom, za okusne jedi pa ni treba odšteti gore denarja:

  • Večerjo razdelite na več obrokov – najprej grižljajčki dobrodošlice, nato predjed, pa večerja z enim glavnim obrokom, sladica ali dve in še kaj »na hitro« za po polnoči.
  • Natisnite jedilnik z vsemi načrtovanimi obroki in jedmi. Gostje bodo pomirjeni, da bo hrane dovolj za ves večer.
  • Dekoracija mize je paša za oči. Smrekove vejice, okrasni trakovi, dišeče svečke, konfeti in ostalo okrasje naj se ujemajo s papirnatimi prtički, posoda in pribor naj bosta prav tako usklajena.
  • Jedilnika se lotite načrtno, pa boste isto sestavino lahko uporabili pri več različnih jedeh.

Fingerfood za prste polizat!

Majhni grižljajčki, ki jim rečemo tudi fingerfood, so odlična in okusna rešitev za začetek večera. Lahko so zanimivih oblik, barv in okusov, hladni ali topli, vegetarijanski, mesni ali ribji, sladki ali slani. Na spletu boste našli ogromno različnih receptov: ocvrti rakci v pivskem testu z različnimi omakami, v rezine pršuta zavita sveža zelenjava, nadevani klobuki šampinjonov, popečeni kruhki z različnimi nadevi, ocvrte olive, mini palačinke z lososom, piščančje kroglice z avokadom, krompirjevi kolački s pršutom, nadevana jajčka s kaprami in limonino pasto … Pomembno je, da so grižljajčki dovolj majhni in da jih boste pripravili dovolj. To lahko storite že prej, lahko jih v pečici pečete sproti, dobra ideja pa je tudi kombinacija popečenih kruhkov in različnih namazov, ki si jih gostje sami mažejo na kruhke.

K ocvrtim prigrizkom se imenitno podajo različne omake, vsem po vrsti pa kozarec penine.

Glavna jed, bistvo novoletne večerje

Bistvo novoletne večerje sta dobra hrana in druženje s prijatelji. Če se boste odločili za zapletene jedi, ki zahtevajo nekaj ur dela in vrsto različnih postopkov priprave, boste večji del večera preživeli v predpasniku in zamudili vso zabavo. Izberite jedi, ki se večino časa kuhajo ali pečejo brez stalnega nadzora ali pa vključite v pripravo tudi svoje goste.

Kaj menite o domačih hamburgerjih, ki jih pripravite od h do r, z bombetkami in omakami vred? Bombetke spečete dan prej ali zjutraj, polpete pa pečete sproti in hamburgerje z različnimi kombinacijami dodatkov prilagajate vsakemu gostu posebej.

Super ideja za druženje ob hrani sta fondi in raclette oziroma namizni žar. Pripravite različne vrste mesa, sira, zelenjave, omak in prilog, pekli in kombinirali pa bodo gostje sami.

Sproščena jed je tudi preprosti »fish & chips«, pečene sardelice z ocvrtim krompirčkom, ki jih postrežete v papirnatem škrniclju in se jih lotite kar z rokami.

Jed, ki je bližje klasičnemu obroku, a še vedno nadvse zanimiva in drugačna, je španska paella. Izberite enega od receptov in se lotite čaranja, na koncu pa jo postrezite v največji ponvi, ki jo imate doma. Če pa imate pravo ponev za paello in dovolj velik štedilnik, bo doživetje še toliko boljše.

Za novo leto prijajo tudi ribe. Losos je poceni in ga je moč pripraviti na neskončno različnih načinov, predvsem pa izberite ribe s čim manj kostmi oziroma naj bodo te čim večje, da se kakšna ne zatakne.

Tudi iz testenin se da z različnimi omakami in načini priprave dokaj poceni ustvariti čudovite in nasitne jedi, ki se imenitno podajo novoletnemu večeru.

Sladice za čudovito sladko noč

Večer mora biti doživetje in zgodba, v katerega so vključeni druženje, hrana, darila, dobre želje in – nekaj sladkega. Zato ne pozabite na sladico, ki jo lahko postrežete pri mizi, v dnevni sobi ali kar zunaj na vrtu, med opazovanjem ognjemeta. Sladoled, ledena kava, sorbet, torta ali preprosti domači piškoti ob kavi, brez sladice bo večeru nedvomno nekaj manjkalo.

Z novoletno večerjo v dobri družbi lahko ustvarite nepozabno doživetje, ki si ga boste vi in vaši gostje zapomnili za vedno.

KARTICE Oglejte si nabor plačilnih in kreditnih kartic

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji