Kje potrošite več kot drugi in kje prihranite?

So ljudje, ki lahko preživijo s 500 evri na mesec, in so ljudje, ki jim denarja kronično primanjkuje, tudi ko na mesec prejmejo 1500 evrov ali več. Kam gre ves denar, se sprašuje večina. Če bi redno spremljali svojo potrošnjo, planirali mesečni budžet, bi lahko še bolje upravljali z osebnimi financami. Znebili bi se lahko starih dolgov in/ali si tako privoščili še več. Večkrat. Za vse, ki si želijo več, smo pripravili nekaj namigov za boljšo urejenost osebnih financ in nekaj podatkov, ki bodo osvetlili področja, kjer potrošite več ali manj kot drugi.

Svojo potrošnjo lahko načrtujemo »ročno« s pomočjo tabele stroškov, v kateri izdatke vpisujemo v več ločenih skupin (npr. položnice, krediti, prevoz itn.), vendar odličen in enostaven pregled nad vsemi prihodki in izdatki danes zagotavlja spletna banka. Omogoča načrtovanje lastnih ciljev, proračuna za hrano, oblačila, prosti čas in drugo.

Statistika Statističnega urada RS nakazuje, da je štiričlansko gospodinjstvo v Sloveniji v letu 2012 za življenjske potrebščine porabilo okoli 2000 evrov mesečno (dvočlansko okoli 1250). Največ, približno petino denarja, je namenilo za transport, sledijo izdatki za hrano in brezalkoholne pijače, stanovanje in nato druge potrebe. Poglejmo podrobneje in primerjajmo:

povprecna-mesecna-poraba-gospodinjstev

Če je vaša poraba bistveno višja od omenjenega povprečja, preverite razloge za to. Strastni kadilci, pa gurmani, ki se težko odrečejo razvajanju brbončic v restavracijah, in recimo pivoljubi bodo hitro sešteli, da na mesec zapravijo veliko več. Nič za to, dokler se teh izdatkov zavedajo. Prihranki se lahko skrivajo tudi drugje.

Na portalu porabimanj.si so denimo izračunali, da, če ogrevanje prostorov doma znižamo samo za stopinjo, letno prihranimo dobrega pol soda kurilnega olja ali kubičnega metra drv. Če zamenjamo 15 ali več let star in s tem zastarel hladilnik, strošek na položnici za elektriko znižamo za približno 7 odstotkov. Ob takšnih številkah je vredno razmisliti o investicijah. In ko načrtujete investicije, jih načrtujte redno, skrbno in pregledno.

Poglejte, kako upravljati osebne finance prek Online banke.

Delite s prijatelji