Zavarovanje za celovito zaščito vsega, kar vaše bivališče spreminja v vaš dom

Da ne boste zaman zvonili po toči

Je urejeno in do neke mere začrtano ter predvidljivo življenje prava stvar? Da in ne. Če imate radi vse načrtovano in vnaprej predvideno, se vam težko zgodi kaj novega, obenem pa vam previdnost zagotavlja predvsem dolgoročno varnost. Žal se pogosto zgodi, da v vaše načrtovano in varno življenje poseže višja sila in takrat je dobro imeti tudi rezervi načrt. Zavarovanja (predvsem zaradi plačevanja premij vsako leto) večini ljudi niso najljubša tema, a prav o tem govorimo. Saj poznate tisto: »Kaj pa, če …«

Od vremena do vlomilcev

Vaš dom je, pa čeprav se zdi trden, varen in neuničljiv, pravzaprav precej ogrožen. Preden odmahnete z roko, preberite nekaj pogostih nevarnosti:

  • Sneg, toča ali neurja z močnim vetrom lahko močno poškodujejo ostrešje ter fasado, škoda je pogosto tudi na oknih, stenah in notranji opremi.
  • Voda in vlaga zaradi poplav, nalivov, zamakanja ali puščanja vodovodne napeljave pustita uničujoče posledice.
  • Požar zaradi udarca strele, vžiga saj v dimniku, kratkega stika ali drugega nepredvidenega dogodka pogosto uniči celotno hišo ali stanovanje z vso opremo vred.
  • Notranja oprema je pogosto tudi tarča vlomilcev ali vandalov.
  • Potres ali zemeljski plaz sta prav tako močni sili, ki se jima tudi največje hiše običajno težko postavijo po robu.

Morda se vam zdi, da se vam kaj takega pa res ne more zgoditi, vendar pomislite še enkrat. Si lahko privoščite nenačrtovano sanacijo posledic katerega koli zgoraj opisanega dogodka?

Naj prihranki ostanejo na banki

Škoda, ki jo zaradi vremenskih ali drugih nesreč utrpi vaš dom, lahko znaša tudi nekaj deset tisočakov, ki jih je zgolj s prihranki težko ali celo nemogoče pokriti. Dejstvo je, da vam nepričakovane naravne in druge nesreče življenje v trenutku postavijo na glavo, poleg tega pa vas lahko praktično čez noč pahnejo v finančno zelo težak položaj. Ob tem boste zaradi občutka nemoči, ogroženosti, časovnih obremenitev ter reševanja tisoč in ene težave seveda tudi psihično močno obremenjeni.

Temu scenariju se lahko izognete s pravočasno sklenitvijo zavarovanja osebnega premoženja, ki vam v primeru škode omogoča sanacijo gradbene škode ter tudi povrnitev škode zaradi uničenja ali kraje stvari in opreme. Sem spadajo predvsem dokumenti, različne tehnične naprave, nakit in podobno, ki so priljubljene tarče vlomilcev.

Bistvo zavarovanja je tudi to, da se v primeru »višje sile« in njenih posledic zavedate, da imate hrbet pokrit in se lahko sanacije škode lotite mirno in zbrano.

Nekateri dogodki lahko resno ogrozijo vaš proračun

Imate doma akvarij? Kdaj je bila v vašem stanovanju zadnjič obnovljena vodovodna napeljava? Ste prepričani, da je ključavnica vhodnih vrat dovolj zanesljiva? Tovrstna tveganja lahko z rednim vzdrževanjem do neke mere tudi preprečite, hujše pa so naravne nesreče.

Oglejte si primer okvirnega izračuna škode zaradi požara, ki ga je na ostrešju zanetila strela. Škodo so poleg strehe in ostrešja utrpeli tudi fasada, okna, električna napeljava, notranje stene in strop, talne obloge, pohištvo, gospodinjski aparati, osebne stvari (oblačila, obutev) in tehnični predmeti. Stroški so dosegli skoraj 180.000 evrov:

  • Škoda na strehi (uničeni kritina, ostrešje, strešna in stenska okna, električna napeljava, fasada, notranje stene in strop, talne obloge, notranja vrata): 125.000 EUR
  • Stroški grobe sanacije (odstranitev ostankov požara, rušenje, čiščenje, odvoz): 10.000 EUR
  • Uničena oprema in osebne stvari (tehnični predmeti, pohištvo, oprema, razni aparati): 35.000 EUR
  • Fino čiščenje, odvoz ostankov in priprava na sanacijo: 3.000 EUR
  • Drugi stroški (začasna selitev, novi dokumenti …): 3.000 EUR

Pri tem pa ne smete pozabiti, da vam zavarovanje povrne le materialno škodo, izgubljeni spomini (fotografije, spominki in podobno) pa so za vedno izgubljeni.

Kateri paket zavarovanja izbrati?

UniCredit Bank v partnerstvu z zavarovalnico Allianz zavarovalna podružnica posreduje pri zavarovanju osebnega premoženja in ponuja več paketov z različnim obsegom kritij, s katerimi lahko poskrbite zgolj za osnovno zavarovanje ali pa svojemu premoženju omogočite popolno zaščito. Ker je pogosto težko izbrati pravi paket, se je o primernem zavarovanju priporočljivo posvetovati s strokovnjakom. S pravilno izbiro paketa in ustrezno kombinacijo zavarovalnih kritij se boste izognili znatnim nenačrtovanim izdatkom.

Priročnik Graditi hišo ali kupiti stanovanje

Z zavarovanjem osebnega premoženja lahko zavarujete svoj dom, tako stanovanjske nepremičnine kot tudi nepremičnine.

Delite s prijatelji