Trendi 2019: notranja oprema, barve in materiali

Trendi notranje opreme in dizajna za 2019

Vsako novo leto prinese nove trende v modi, kulinariki, glasbi in drugih področij življenja. V korak s časom gresta seveda tudi dizajn in notranja oprema stanovanj, ki se prilagajata načinu življenja ljudi, okolju, tehnološkemu napredku, varovanju okolja ter še mnogim drugim dejavnikom.

Popolna prenova stanovanja …

Trendom je v celoti najlažje slediti pri gradnji hiše oziroma stanovanja ali pri popolni prenovi. Takrat lahko popolnoma vse prilagodite najnovejšim smernicam, še posebej če vam zasnovo izdelata arhitekt in oblikovalec notranjih prostorov.

Kakšna bodo stanovanja v letu 2019? Namesto odprtih prostorov se kuhinje spet ločujejo od dnevnega prostora, dnevne sobe dobivajo še večjo vlogo osrednjega prostora, vsi elementi, kot so fotelji, kavči in počivalniki, pa so predvsem udobni.

Podeželski stil je »out« in se umika urejenemu kaosu s pridihom svobode, kar se kaže v znova prebujajočem se boemskem slogu ter pri manjših stanovanjih mešanici vintage in hipijevskega okolja.

Glavno vlogo spet prevzemajo udobje, domačnost, prijaznost bivanju ter uporabnost, ki so popestreni z minimalističnimi modnimi dodatki.

… ali le nekaj svežega vetra.

Seveda se zaradi novih trendov ne boste lotili popolne prenove stanovanja, ampak boste v korak s časom in sodobnimi smernicami stopili z zamenjavo preproge, novim kavčem, svežo barvo na stenah ter različnimi dodatki. Strokovnjaki notranjega dizajna vam priporočajo:

 • Poglejte gor! Stropi postajajo glavne zvezde stanovanj v vseh prostorih. Namesto bele barve jim privoščite različne vzorce in barve, s katerimi boste prostore povsem spremenili.
 • V dnevni sobi stol, na hodniku omarica. Multifunkcionalnost je nova mantra pohištva, rezultat pa je, da imajo lahko posamezni pohištveni elementi v vsakem prostoru drugačno funkcijo. Že en ali dva taka kosa lahko močno spremenita dnevno sobo, balkon ali hodnik.
 • Steklo je zakon! Steklo je postalo veliko bolj odporno in na ta način priljubljeno pri proizvajalcih pohištva ter notranje opreme. Za začetek si lahko omislite stekleno klubsko mizico v dnevni sobi.
 • Zmešnjava ali urejen kaos sta spet »in«! Ne, to ne pomeni, da je moderno imeti razmetano stanovanje, ampak da so lahko posamezni kosi notranje opreme povsem različni med seboj. Na primer da so v jedilnici štirje stoli, pa si nista niti dva enaka, ali pa so v dnevni kavč in dva fotelja vsak drugačne barve ter iz drugega materiala.
 • Nazaj v … V modo prihaja t. i. vintage v podobi s stilom izbranih dodatkov in posameznih elementov. Retro luči, star stol v jedilnici ter »ABBA« ploščice na hodniku iz leta 1976 (s takrat modernim vzorcem). To je to! Če imate doma kaj takega, nikar ne kupujte novih reči, saj bolj v trendu sploh ne morete biti.

Katere barve bo leto 2019

Odgovor je – tople in naravne. Seveda ne morete vsega stanovanja pobarvati z enako barvo, a paleta toplih naravnih barv ponuja odlične možnosti za kombiniranje:

 • temno zelena barva,
 • lešnikova barva,
 • barva gorčice,
 • mišje rjava,
 • mešanica bež-sivih tonov,
 • temni odtenki rdeče barve.

Ker barve pomembno vplivajo na vaše počutje, vam priporočamo posvet s strokovnjakom ali pa prenesite priročnik za prilagoditev barv svojemu dobremu počutju.

Se v svojem stanovanju dobro počutite?

Spremembe so nadvse dobrodošle za razbitje monotonije, novo energijo ter osvežitev uležane rutine. Ne ustrašite se sprememb, a pri tem upoštevajte nekaj pravil:

 • Najpomembneje je, da se boste po spremembah v svojem stanovanju še vedno počutili dobro oziroma še bolje.
 • Ne spreminjajte stanovanja počasi in na dolgi rok, saj takih sprememb ne boste popolnoma »začutili«, poleg tega ne boste nikoli povsem v trendu.

(Nasvet: S potrošniškim kreditom lahko poskrbite za osvežitev ali celovito prenovo doma, ki bo imela rdečo nit in bo tako še bolj opazna.)

 • Upoštevajte svoj okus in ohranite uporabnost vsakega prostora ter posameznih elementov (lepo oblikovan, a skrajno neudoben fotelj ni prava rešitev).
 • Tudi za manjše spremembe (razen zgolj nakupa nove preproge ali posteljnine) je zelo koristen posvet z arhitektom ali notranjim oblikovalcem. Verjemite, oni vidijo vaše stanovanje popolnoma drugače.

Nadvse udoben in nekoliko boemsko oblikovan kavč, steklena klubska mizica na modrozeleni preprogi, zanimiv vzorec na stropu v kuhinji ter na videz z vseh vetrov nabrani stoli v jedilnici. To je le nekaj napotkov za opremljanje ali prenovo doma v prihodnjem letu, ki vam zagotavljajo s trendi usklajeno bivalno okolje. Če vam opisano ni všeč, počakajte še eno leto in nove trende za 2020, če pa vas mika prenoviti stanovanje, prenesite vodič o tem, kako v le petih korakih do potrošniškega kredita.

Priročnik Potrošniški kredit v 5 korakih

Preverite ugodne potrošniške gotovinske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji