Pri prenovi stanovanja se vračamo k lesu

Večina Slovencev je s pohištvom v svojem domu nezadovoljna. Dobra polovica bi spremenila tudi svoj vrt oz. dvorišče, skupno velikost doma in razporeditev prostorov v njem. Do takšnih ugotovitev so prišli v tržnoraziskovalni agenciji GfK, kjer so področje raziskali s pomočjo mednarodne spletne raziskave v več kot 22 državah. Ugotovili so tudi, da vsak četrti moški v Sloveniji sanjari o več in boljši zabavni elektroniki, ženske pa bolj kot zastarela tehnika moti nedodelan dizajn.

Če tudi vas doma kaj »žuli«, je zdaj odličen trenutek, da razmislite o prenovi stanovanja ali hiše. Bliža se sejem Ambient, ki bo potekal med 9. in 13. novembrom na Gospodarskem razstavišču ter verjetno razkril tudi nekatere nove smernice v notranjem opremljanju in dizajnu. V zadnjih letih so trendi na eni strani narekovali uporabo dovršenih umetnih materialov, na drugi pa promovirali vintage stil in razmišljali o recikliranem pohištvu. Letos se med drugim očitno vračamo k naravnim materialom.

Tuji blogi napovedujejo povratek k lesu in pluti. Les ohranja svoje mesto tudi v novem katalogu Ikee (čeprav ne kot številka ena), vse glasnejši pa so tudi vplivi lani ustanovljenega Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarstvo in razvoj. Njegova naloga je prav to – spodbujanje aktivnosti za večjo rabo lesa. Gozdovi v Sloveniji pokrivajo kar 60 odstotkov površine, večji delež le še na Švedskem in Finskem. Tako lahko že zasledimo nove ideje arhitektov o lesenih interierjih, ki prinašajo manj odpadkov in se osredotočajo na porabo lokalnih surovin. Zakaj pa ne? Naštejemo lahko vsaj pet razlogov, da pri prenovi doma izberete les.

  1. Les je organski, ekološki in razmeroma poceni material. Je obnovljiv in je ob koncu svojega življenjskega cikla še vedno uporaben kot reciklirni material. Za njegovo pridobivanje in predelavo porabimo v primerjavi z drugimi materiali zelo malo energije.
  2. Daje vtis topline in tradicije tudi v urbanih prostorih. Povezuje nas s preteklostjo, otip in vonj lesa – tudi če ni zaznaven – pa dokazano pomirjata.
  3. Poleg topline les v prostor vnaša dinamiko ter omogoča pestro izbiro tekstur in vzorcev. Le poznati moramo njegove lastnosti, da ga smiselno vkomponiramo v svoj dom.
  4. Dobro vpija zvok, uravnava vlago v prostoru in je dober toplotni izolator. Masiven les ima naravno sposobnost absorpcije vlage in je energetsko učinkovit.
  5. Les omogoča obnavljanje in recikliranje. Rabljena vrata, okna in drugi materiali lahko ponovno zaživijo v novem siju, star parket pa lahko zbrusite in prelakirate. Če les primerno vzdržujemo, nam bo služil dolgo časa.

Ne glede na to, ali boste izbrali les ali druge materiale, se prenove lotite premišljeno. Ocenite trenutno stanje, izpostavite točke, ki so najbolj potrebne obnove, izdelajte tlorise, izrise nove podobe in predvsem načrtujte tudi stroške prenove. Če razmišljate o zamenjavi oken, vrat in drugih delov zunanjega pohištva, preverite tudi aktualni razpis Eko sklada.

Kaj bi doma najraje spremenili oz. izboljšali?

(Rezultati slovenske raziskave)

Hitri izračun Naredite svoj informativni izračun za potrošniški kredit

Želim izračun

Preverite ugodne potrošniške gotovinske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji