Nizke obresti se bodo slej ko prej končale

Kdo ve, ali bosta Igor in Dora iz Usodnega vina za nakup hiše vzela hipotekarni kredit. Kaj šele, ali ga bosta sklenila s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Življenje bi bilo resnično lahkotnejše, če bi bila odločitev za nakup hiše tako enostavna, kot to običajno prikazujejo v nanizankah in filmih. V resnici gre največkrat za največjo in najpomembnejšo investicijo posameznika v življenju. Lahko pa Igorju in Dori vseeno priznamo, da sta izbrala dober trenutek za nakup novega doma.

Igor in Dora iz Usodnega vina sta izbrala dober trenutek za nakup novega doma. Zakaj? Zaradi nizkih obrestnih mer.

Nizke obrestne mere, nižje cene nepremičnin, nižji kreditni standardi pri stanovanjskih kreditih, gospodarska rast. To so razlogi, s katerimi Banka Slovenije v junijskem poročilu o finančni stabilnosti pojasnjuje opažanja o povečanem povpraševanju in pripravljenosti slovenskih gospodinjstev za nakup stanovanj in hiš v zadnjem letu. Napoveduje tudi, da bo obdobju hitrega upadanja cen nepremičnin sledilo stabilno obdobje z rahlimi nihanji cen. Kaj pa obrestne mere?

Slovenska gospodinjstva se očitno vse bolj zavedajo tveganja, ki ga prinaša spremenljiva obrestna mera hipotekarnega kredita, zato so vse bolj previdna. Pri nas sicer še vedno prevladujejo krediti s spremenljivo obrestno mero, vendar pa se je v letu 2015 pri stanovanjskih kreditih izrazito povečal delež kreditov s fiksno obrestno mero, navaja Banka Slovenije. Vse več je tudi odločitev za refinanciranje, torej zamenjavo kreditov s spremenljivo obrestno mero za takšne s fiksno obrestno mero. To je v tem trenutku tudi smiselno, saj so se fiksne obrestne mere zelo približale spremenljivim – hkrati pa predstavljajo varno odločitev.

Tveganj spremenljive obrestne mere ni dobro podcenjevati. Glede na to, da so referenčne obrestne mere že lep čas negativne in glede na prizadevanja Evropske centralne banke, ki bo tudi v prihodnje skušala krotiti inflacijo z višanjem referenčnih obrestnih mer, bodo te zgolj naraščale; z njimi pa bodo rasle tudi mesečne anuitete kreditov. Če se bosta Igor in Dora odločila za najem kredita s spremenljivo obrestno mero v višini 100.000 evrov z začetno efektivno obrestno mero v višini okoli 3,2 odstotkov in 30-letno dobo odplačevanja, bosta za ta namen vsak mesec odštela približno 450 evrov. In če vrednost Euriborja nepričakovano zaniha tako močno, kot se je to denimo zgodilo leta 2008 in 2009, ko je znašala več kot 5 odstotkov, se bo njun mesečni obrok zvišal za 200 evrov ali več na mesec. Takšen poskok pa že lahko ogrozi plačilno sposobnost marsikoga.

Če vam osebne finance pri odplačevanju kredita ne dopuščajo dosti manevrskega prostora, bo za vas primernejši kredit s fiksno obrestno mero.

Če kredit s spremenljivo obrestno mero že odplačujete, imate vsaj dve možnosti. V primeru, da manjši skok v višini referenčne obrestne mere ne bi ogrozil vaše plačilne sposobnosti, bi bilo smiselno počakati, dokler je Euribor negativen oz. zelo nizek, saj bo obrok kredita relativno nizek. Če pa vam vaše osebne finance ne dopuščajo veliko manevrskega prostora, je bolje igrati varneje in se v tem trenutku, ko so tudi fiksne obrestne mere za stanovanjska kredit še nizke, odločiti za refinanciranje. To pomeni najem novega kredita s fiksno obrestno mero in poplačilo starega (s spremenljivo).

Hitri vodič Resnica o razliki med spremenljivo in fiksno obrestno mero

Preverite ugodne stanovanjske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji