Nepremičninski posrednik – strošek ali investicija?

Nakup nepremičnine predstavlja zahteven projekt, povezan z različnimi tveganji. Novega stanovanja ali hiše ne kupujete vsak dan, v novem domu boste živeli daljše obdobje svojega življenja, poleg tega pa gre pri nakupu nepremičnine za velik finančni zalogaj, ki pomembno vpliva na vaše življenje. Nakup je zahteven tudi s pravnega vidika, zato morate biti seznanjeni z zakoni in drugimi pravnimi postopki pravnega posla. Na kupca pa preži tudi veliko drugih pasti in nevarnosti, zato je treba o tem, ali boste nepremičnino kupovali sami ali ob pomoči posrednika, temeljito premisliti.

Mora tudi kupec najeti nepremičninskega posrednika?

Ne, kupec za nakup nepremičnine ne potrebuje nepremičninske agencije ali posrednika, vendar je ta običajno že prisoten, saj ga najame prodajalec. Prodaja prek agencije je namreč enostavnejša, učinkovitejša in varnejša, saj prodaja na lastno pest za prodajalca predstavlja precejšnje tveganje.

Na kaj mora paziti kupec?

Primeri, ko so kupci zaradi premetenih prevarantov, svoje prevelike zaupljivosti ali drugih razlogov ostali brez denarja ali pa so kupili mačka v žaklju, niso redki, zato je nakup s pomočjo nepremičninske agencije nedvomno priporočljiv. Ni pa obvezen! Če se nakupa lotite sami, se držite osnovnih priporočil:

  • Nikoli ne smete izročiti kupnine, dokler se temeljito ne prepričate o tem, da je z nepremičnino vse v redu in so pravni status, pogodbe, aneksi ter ostali dokumenti nepremičnine popolnoma urejeni.
  • S pomočjo pravnega strokovnjaka preglejte pravno stanje nepremičnine (lastništvo – tudi verigo pogodb prejšnjih lastnikov, bremena, hipoteke, služnosti, dosmrtno uživanje in podobno). Pogodbo naj sestavi ali vsaj temeljito pregleda vaš pravni strokovnjak (najemite odvetnika), podpis pa obvezno opravite pri notarju.
  • Preverite prodajalca oziroma nepremičninsko agencijo. Če je prodajalec nervozen, se mu mudi, se noče predstaviti, nima pooblastil za prodajo, nima ali noče pokazati dokumentacije, želi na vsak način del kupnine ali celo celoten znesek vnaprej, sam sestavi pogodbo in želi na njej vaš podpis, obenem pa je nepremičnina sumljivo poceni, bodite še posebej previdni! Enako velja tudi pri agencijah in agentih. Preverite licence agencije in njihovih agentov, sklenjeno zavarovalno vsoto, mnenja strank na spletnih forumih ter konec koncev tudi bilanco, promet in boniteto.
  • Nepremičnino temeljito preglejte in skušajte odkriti vse morebitne skrite napake ali sledi poškodb, malomarne gradnje, napačnih materialov in podobno (zamakanje, odstopanje barve ali ometa, puščanje napeljave, plesen, debelina oken, ravnine sten in pravokotnost, talne obloge, izolacija …).
  • Če ne želite sodelovanja oziroma pomoči agencije, vam tudi ni treba plačati dela provizije. Ta običajno znaša 4 % prodajne cene, agencije pa jo razdelijo pol-pol med prodajalca in kupca. Ne podpisujte nobenih pooblastil, pogodb ali drugih dokumentov, če boste svoj del kupoprodajnega procesa uredili sami.

Na banki vemo, na kaj je treba paziti

Med zanesljive partnerje, ki jih boste potrebovali pri nakupu s pomočjo kredita, spada banka. Pri UniCredit Bank imamo s financiranjem nakupov nepremičnin veliko izkušenj, zato so naši svetovalci pozorni tudi na podrobnosti, ki jih kupci včasih spregledajo ali pa zanje sploh ne vedo. Preden odobrimo kredit, preverimo pravno stanje nepremičnine, po potrebi opravimo ogled in naredimo oceno vrednosti (interno cenitev). Svojim strankam pomagamo tudi pri zbiranju in pregledu vseh dokumentov ter jim na ta način nudimo podporo do končnega vpisa kupljene nepremičnine v zemljiško knjigo.

Hitri vodič Najem ali nakup stanovanja – kaj je pametnejša odločitev?

Preverite ugodne stanovanjske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji