Nepremičnina je lahko dobra investicija

Na stanovanja in druge nepremičnine se da gledati na različne načine. Nekaterim pomeni dom varno zavetje ter spominov in čustev polno okolje, za druge je le prostor, kjer jedo, živijo in spijo, tretjim pa nepremičnine pomenijo vir dohodka oziroma so donosne naložbe. Vir dohodka so običajno le tiste nepremičnine, ki jih trenutno ne potrebujete. Kaj torej početi s praznim stanovanjem ali hišo? Prodati? Oddati za dalj časa? Oddajati na kratek rok? Odločitev je odvisna od vaših pričakovanj, časa, finančnih zmožnosti, lege nepremičnine, načina življenja in podobno.

Nepremičninske investicije na sto in en način

Ob omembi praznega stanovanja ali hiše ter možnega dobička večina pomisli na dvoje – prodajo (podedovane ali pred časom ugodno kupljene nepremičnine) ter oddajanje v najem. Prodaja se splača, če je prodajna cena dobra in potrebujemo sredstva za drug namen. Oddajanje pa predstavlja reden dodatek k mesečnim dohodkom, obseg dela z nepremičnino in stroški pa so odvisni od vrste najemnikov:

  • Dolgoročno oddajanje – namenjeno je predvsem parom ali družinam, ki nameravajo ostati dalj časa. Pri tem lahko po dogovoru tudi sami investirajo ali celo skrbijo za nepremičnino in jo prilagodijo svojim potrebam.
  • Študenti ali dijaki – za to so primernejša zelo majhna ali pa zelo velika stanovanja, kjer dobi vsak študent svojo sobo, ostale prostore pa uporabljajo skupaj. Ta vrsta oddajanja prinaša več tveganja, saj se najemniki pogosteje menjajo, možni so tudi večji stroški vzdrževanja zaradi malomarnega odnosa najemnikov.
  • Oddajanje v turistične namene – ob urejenih davčnih in drugih pogojih ter zanimivi legi nepremičnine je lahko ta način oddajanja zelo donosen, a zahteva tudi nekaj več dela. Sprejemanje gostov, čiščenje in pospravljanje je morda lahko tudi vrsta zaposlitve za katerega od sorodnikov, ki je trenutno brez dela.

Nakup stanovanja ali hiše pa ni vedno povezan le z mislijo na dodaten zaslužek. Stanovanje lahko kupite za svoje otroke, da bodo njihovi prvi koraki v samostojnost lažji. Manjše stanovanje je lahko tudi nov dom po tem, ko gredo otroci na svoje in je družinsko stanovanje kar naenkrat preveliko. Najboljše od vsega pa je, če si manjše stanovanje omislite v okolju, ki vam je še posebej ljubo, kot so gorske vasice, obmorski kraji, zimskošportna središča, Kras ali kateri drug čudovit košček Slovenije. Tam ga lahko oddajate turistom, nato pa daleč od skrbi in stresa mirno preživite jesen življenja.

Donosna investicija, a obenem tudi strošek

Pri odločitvi o nepremičnini kot investiciji igra pomembno vlogo tudi dejstvo, da jo je treba vzdrževati oziroma zanjo skrbeti, a to še zdaleč ni edini z nepremičnino povezan strošek. Podedovanim nepremičninam se ne gleda v zobe, a tako pri teh kot tudi pri namensko kupljenih upoštevajte neposredne in posredne stroške, ki jih prinaša njihovo lastništvo:

  • Vsaka lastnina prinese nekaj davčnih obveznosti in drugih obveznih prispevkov, ki jih morate upoštevati pri izračunu donosnosti nepremičnine. Če jo oddajate, vas čaka tudi nekaj prispevkov iz tega naslova.
  • Stroški vzdrževanja. Vsaka nepremičnina zahteva nenehno vzdrževanje, ti stroški pa so močno odvisni od vrste nepremičnine (stanovanje, samostojna hiša itn.), njene lege, kakovosti izdelave, energetske učinkovitosti in podobno. Če so stroški preveliki, se nepremičnine kljub vsem čustvom in lepim družinskim spominom ne splača imeti ali pa jo je treba najprej celovito obnoviti.
  • Stroški obnove. Nepremičnine sčasoma zahtevajo poleg tekočega vzdrževanja tudi večje obnove, povezane z zunanjim ovojem (okna, vrata, streha, fasada), inštalacijami (elektrika, voda) ali okolico, lahko pa se odločite tudi za kakšno statično sprejemljivo spremembo tlorisa ali dodatno nadstropje. Zavedajte se, da ti stroški bolj kot ne le ohranjajo vrednost nepremičnine, razen če gre za res obsežno obnovo, ki povsem spremeni uporabnost oziroma izgled nepremičnine.
  • Vpliv na skupno premoženje in zmanjšanje dodatkov. Če imate majhne otroke in veliko vredno nepremičnino, v kateri ne živite, vam bo ta dvignila skupno osnovo za določitev otroškega dodatka, izračun plačila vrtca, šolske prehrane in podobno. Poskrbite, da bo najemnina večja od izpada omenjenih dodatkov, sicer boste pod črto »v minusu«.

Depozit, delnice, nepremičnine ali kaj drugega?

Vsaka investicija prinaša različne donose in tveganja, a za mnoge je naložba v nepremičnine še vedno med najprivlačnejšimi in najzanesljivejšimi. Hiša je le hiša, poleg tega pa je bodo v obliki dediščine veseli tudi otroci ali drugi sorodniki. Glede nakupa nepremičnine se posvetujte z nepremičninskim strokovnjakom, za pomoč pri zagotavljanju potrebnih sredstev za nakup pa vam je na voljo bančni svetovalec.

Priročnik Slovarček nepremičninskih izrazov

Preverite ugodne stanovanjske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji