Kakšno stanovanje si lahko privoščite s svojo plačo?

Nepremičnine imajo med Slovenci poseben status. Vidimo jih kot naložbo, varnost, družinski zaklad, skratka nekaj, kar je treba imeti. Nekaj desetletij nazaj so si ljudje sami ali s pomočjo sorodnikov in prijateljev gradili hiše, danes pa so med najbolj zaželenimi stanovanja, stara in nova.

Po veliki nepremičninski krizi smo že nekaj časa priča okrevanju trga in ponovni rasti cen nepremičnin. Cene za kvadratni meter stanovanja znašajo dva- ali celo večkratnik povprečne neto plače, zato se pojavlja vprašanje, kakšno stanovanje je sploh možno kupiti z »običajno« plačo.

Ljubljana: 60 m² = 160.000 €

V Ljubljani so, poleg Obale, cene nepremičnin najvišje. Kvadratni meter stanovanja (2-sobno, Lj. Bežigrad, 60 m²) stane okrog 2.700 EUR, kar sta dve povprečni slovenski neto plači in pol*. Če vzamete kredit za 30 let, to pomeni, da boste morali za obrok vsak mesec nameniti približno 610 EUR, čakajo pa vas še vsi ostali stroški.

Koliko kredita dobite za svojo plačo?

Pri razmišljanju o nakupu stanovanja morate najprej narediti temeljit pregled svojih (oziroma družinskih) letnih prihodkov in stroškov ter izračunati, koliko denarja lahko namenite plačevanju obrokov kredita.

Pri izračunu razpoložljivega denarja za obrok kredita upoštevajte:

  • svoje in partnerjeve prihodke;
  • celoletne stroške gospodinjstva, kot so letni stroški stanovanja, avta, zavarovanja, hrane in obleke, počitnic, hobijev in prostega časa, stroški vrtca in šolanja otrok, ter druge stroške;
  • dejstvo, da je lahko vaša plača obremenjena le do zakonsko dovoljene obremenitve in vam mora ostati vsaj znesek minimalne plače.

Z  informativnim izračunom lahko preverite, koliko kredita dobite pri različnih mesečnih obrokih in različnih ročnostih kredita. Priporočamo, da se s svojim načrtom kredita oglasite tudi v naši poslovalnici, kjer vam bodo izkušeni bančni svetovalci pomagali poiskati optimalen kredit za vaše potrebe.

Kako z isto plačo do večjega stanovanja

Velikost stanovanja, ki si ga boste lahko privoščili, ni odvisna le od vaših prihodkov, temveč tudi življenjskih stroškov in prilagodljivosti.

  • Optimizirajte stroške – temeljit pregled stroškov vam pokaže, kje po nepotrebnem zapravljate denar. Če je treba, zamenjajte kabelskega operaterja in dobavitelja električne energije, odjavite nepotrebne naročnine, začnite hoditi na delo s kolesom ali avtobusom. Tovrstni prihranki so lahko zelo veliki.
  • Preselite se na obrobje mesta – to je velik korak in morda ste navajeni živeti »v centru«, a ta navada je lahko zelo draga. Nepremičnine izven velikih mest so neprimerno cenejše, življenje v manjših krajih pa prinaša še veliko drugih ugodnosti.

Poleg optimiziranja stroškov je odločitev za življenje v okolju, kjer so cene nepremičnin nižje, nedvomno najučinkovitejši način za lastno nepremičnino. Zaradi dobrih cestnih in drugih povezav vem ne bo treba menjati službe, morda pa boste namesto v stanovanju živeli v manjši hiši z vrtom. Cene nepremičnin so lahko namreč nižje tudi za polovico, razen seveda v okoljih, kjer je močno razvit turizem (Obala, smučarska središča, terme …).


Vir: www.nepremicnine.net na dan 5. 9. 2018. Navedene so okvirne oziroma srednje vrednosti za dvosobno stanovanje velikosti 60 m² (+/- 4 m²).

* Zgoraj navedeni podatki o ceni za dvosobno stanovanje v okrožju Ljubljana Bežigrad izvirajo s spletnega portala nepremicnine.net, iskanje 5. 9. 2018. Povprečna slovenska neto plača trenutno znaša 1.073,47 EUR (https://www.stat.si/StatWeb/Field/Index/74).

Priročnik Graditi hišo ali kupiti stanovanje

Preverite ugodne stanovanjske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji