Kako se lotiti prenove kopalnice?

Oglejmo si najprej nekaj zanimivih dejstev o tem, koliko časa ljudje v svojem življenju preživimo v kopalnici in kaj vse tam počnemo.

Moški povprečno v kopalnici preživijo 856 dni oziroma 2 leti in 125 dni, od tega se prhajo 185 dni, za britje pa porabijo 59 dni svojega življenja. Ženske v 771 dneh oziroma v 2 letih in 40 dneh, ki jih v povprečju preživijo v kopalnici, 196 dni porabijo za prhanje.

Oboji za ščetkanje porabijo povprečno 824 dni svojega življenja, počnejo pa še vrsto drugih reči. 56 % jih bere, 43 % ljudi se v kopalnici oblači, 20 % jih poje, 15 % se pogovarja po telefonu, 3 % pa celo gledajo televizijo. Zaključek? Kopalnica je zelo pomemben prostor.

Bi kopalnico prenovili ali zgolj obnovili?

Medtem ko lahko dnevno sobo s svežim opleskom ter drugačno razporejenimi pohištvenimi elementi hitro spremenite v povsem drug prostor, je prenova kopalnice veliko trši oreh. Eno so manjši lepotni popravki v obliki prebeljenega stropa, novih kopalniških tepihov, brisač ali okvirja ogledala ter zamenjave dekorativnih elementov, drugo pa večji posegi. Ploščice so namreč prilepljene na zidove in tla, umivalnik, kad in prha so povezani z vodovodno napeljavo.

Za obnovo ali prenovo kopalnice je veliko razlogov, med najpogostejšimi pa so:

  • okvare in poškodbe napeljave,
  • novi stanovalci,
  • spremenjene potrebe oziroma drugačen življenjski slog uporabnikov,
  • želja po novem in lepšem okolju, sodobnih materialih ter boljši kakovosti bivanja.

Seveda lahko v primeru počene cevi s stene ali tal odstranite le del ploščic, ki jih po popravilu cevi nadomestite z novimi, zamenjate staro straniščno školjko, prav tako lahko sami zamenjate staro kabino za prhanje z novo. Običajno pa se ob takih dogodkih hitro pojavi misel, da bi bilo kopalnico morda vseeno dobro temeljiteje prenoviti in v takem primeru je pomembno, da se prenove ne lotevate na pamet oziroma »čez palec«.

Arhitekt za kopalnico – da ali ne?

Preden se lotite prenove in začnete z izbiranjem ploščic, si vzemite nekaj časa za premislek o tem, kakšna bi morala biti nova kopalnica oziroma kaj si želite. Potrebujete kopalno kad ali kabino za prhanje? Vas moti, če se nekdo prha, medtem ko si vi umivate zobe? Je v kopalnici dovolj prostora za pralni in sušilni stroj? Imate možnost prestaviti straniščno školjko v ločen prostor?

Zelo pomemben je tudi način uporabe kopalnice. Nekateri se v kopalnico zaklenejo tudi pred svojim partnerjem, v drugih primerih so zjutraj v njej vsi člani družine. Zasedenost kopalnice pride najbolj do izraza pri prehodu otrok v puberteto, ko začnejo svoje telo doživljati drugače in skrbno zaklepati vrata kopalnice.

Ko boste razmišljali o svoji novi oziroma prenovljeni kopalnici, poiščite navdih v revijah, katalogih s kopalniško opremo in seveda na spletu. Sami si lahko izdelate tudi 3D-predogled nove kopalnice, še boljše pa je, če se za pomoč obrnete na arhitekta. S svojimi izkušnjami, znanjem, dobrim načrtovanjem in svežimi (ter morda nekoliko drugačnimi) idejami bo tudi v majhnem prostoru ustvaril prijetno in uporabno kopalnico, ki bo dobro služila svojemu namenu in vam zagotavljala vse udobje, ki ga potrebujete.

Dvignite kopalnico na višjo raven

Ko boste na spletu iskali ideje za svojo kopalnico, bodite drzni in se ne ustrašite razmišljanja izven ustaljenih okvirjev. Če imate dovolj prostora, lahko kopalnico spremenite v prostor, v katerem boste vedno uživali:

  • Namesto utesnjene kabine za prhanje s stekleno steno zagradite kot ali del kopalnice, kjer bo veliko več prostora.
  • Vgradite savno, kotno masažno kad (jacuzzi) ali masažno kabino za prhanje s šobami, dodajte udoben lesen ležalnik in ustvarite majhen prijeten spa.
  • Če vas mika »tropska« kopalnica, uporabite grobe ploščice naravnega videza, v korita na tleh in stenah zasadite različne rastline, del stropa pa naj prekrivajo šobe za prhanje.
  • Zelo močne učinke lahko dosežete tudi z uporabo zanimivih barvnih kombinacij, vzorcev in poslikav ter različnimi osvetlitvami. Kopalnica je lahko tudi tematska ali obogatena z različnimi dodatki (npr. umivalnik na starinskem kolesu, lesen umivalnik, zavita cev od kotlička do WC-školjke, lesena kad s pokrovom in podobno).

Že med izbiranjem najboljše rešitve za novo kopalnico in vseh vgradnih elementov se pozanimajte tudi o najprimernejših načinih financiranja. S potrošniškim kreditom boste imeli sredstva zagotovljena, še preden se bodo delavci lotili dela.

Priročnik Potrošniški kredit v 5 korakih

Preverite ugodne potrošniške gotovinske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji