Kako izbrati najboljšo klimatsko napravo?

Pri nakupu klimatske naprave je priporočljivo natančno preučiti svoje potrebe, način uporabe in vzdrževanja ter pogoje za njeno namestitev. Idealen čas za nakup klimatske naprave je pred poletjem ali po njem, predvsem zato, ker takrat monterji klimatskih naprav niso popolnoma zasedeni, poleg tega pa imajo v trgovinah tudi dovolj veliko izbiro različnih naprav.

Odgovorov na vprašanje »Kako izbrati optimalno klimatsko napravo?« je več, saj so odvisni od različnih dejavnikov:
  • Moč klimatske naprave – izračunate jo na podlagi velikosti prostorov in v katero smer neba so obrnjena okna, moči naprav, ki so v teh prostorih, in števila ljudi. Formul za izračun je več, saj so vse le okvirne, a vseeno dovolj dobre za izbiro primerne klimatske naprave. Lahko vzamete formulo, ki upošteva klimatizirano površino (m2 x 70 = moč v W) ali klimatiziran prostor (m3 x 25 = moč v W).
  • Tip oz. vrsta klimatske naprave – najhitrejša (začasna) rešitev je prenosna klimatska naprava, veliko boljše pa so vgradne. Najbolj razširjene so klimatske naprave s split sistemom, ki jih sestavljata zunanja in notranja enota. Ta sistem omogoča širok razpon moči in je med najbolj ekonomičnimi. Pri multi split sistemu je na eno zunanjo enoto priključenih več notranjih enot, zato je primeren za uporabo v več sobah. Strokovnjaki najpogosteje priporočajo inverter klimatske naprave s prilagodljivo močjo delovanja in možnostjo ogrevanja, saj so te uporabne vse leto. Najnovejše klimatske naprave pa so tako imenovane Wind Free naprave, ki vzdržujejo želeno sobno temperaturo brez močnega pihanja, saj hladen zrak v prostor »prši« oziroma se širi skozi več kot 20.000 mikro luknjic.
  • Namen uporabe – če boste klimatsko napravo uporabljali vse leto, naj ima možnost ogrevanja in razvlaževanja zraka, koristna sta tudi časovnik za nastavitev delovanja ter Wi-Fi vmesnik, s katerim klimatsko napravo upravljate na daljavo.
  • Zahteve po kakovosti zraka – klimatske naprave imajo vgrajene različne filtre, ki zagotovljajo dotok čistega in svežega zraka, kar je še posebej pomembno za ljudi z alergijami. Uporabljajo različne tehnologije filtrov, pri čemer imajo nekateri tudi funkcijo samodejnega čiščenja.

Pravilna uporaba in vzdrževanje

Obvezno naj vam klimatsko napravo montirajo pooblaščeni in usposobljeni monterji, ki bodo zunanjo enoto namestili na senčno in pred vremenskimi vplivi zavarovano mesto, poleg tega pa vas bodo tudi poučili o pravilni uporabi.
  • Kadar klima ne obratuje, jo popolnoma izklopite s stikalom, kajti nekatere so v stanju pripravljenosti energijsko zelo potratne.
  • Ne pretiravajte s prenizko temperaturo v notranjosti, saj to povečuje porabo energije, obremenjuje klimatsko napravo in škoduje vašemu zdravju, zato skušajte ohranjati razliko največ 7 °C.
  • Med delovanjem klime zastrite soncu izpostavljena okna in jih zaprite, prav tako tudi vrata v hiši.

Pravilno in predvsem redno vzdrževanje je nadvse pomembno za zagotavljanje brezhibnega delovanja klimatske naprave ter ohranjanje čistega zraka. Če klimatska naprava nima funkcije samodejnega čiščenja filtrov in jih ne čistite redno (v sezoni vsakih 14 dni), lahko pridejo v prostor plesni, bakterije, trosi in podobno. Enkrat letno je potreben tudi strokoven pregled serviserja, ki preveri nivo hladilnega plina in brezhibnost vseh ostalih sklopov naprave.

Koliko stane prijetna klima?

Nakup klimatske naprave vas bo stal med 600 in 2600 evri, k temu pa morate dodati še stroške montaže (če ta ni všteta že v ceno nakupa), dodatne stroške energije, ki v povprečju znašajo slabih 50 evrov na mesec, ter strošek letnega servisa. Ker klime ne boste kupili »čez noč«, ampak boste o najprimernejši dobro razmislili, lahko obenem razmislite tudi o najprimernejšem načinu financiranja. Saj veste, da vam ne bo kljub prijetni klimi ob pogledu na stanje na vašem računu nenadoma postalo vroče …

Priročnik Potrošniški kredit v 5 korakih

Preverite ugodne potrošniške gotovinske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji