Je pametneje najeti ali kupiti stanovanje?

Vprašanje ostaja večna dilema. Marsikdo bi se pred 20 leti brez večjega premisleka nagibal k nakupu. Cene stanovanj v Sloveniji so po ugotovitvah SURS-a od privatizacije družbenih stanovanj do leta 2009 neprestano naraščale, zato je bil nakup zanimiv tudi kot kapitalska naložba. Zaradi zniževanja inflacije po vstopu v EU in v procesu prevzemanja evra so se od leta 2003 hitro zniževale tudi obrestne mere za stanovanjska posojila in veljalo je prepričanje, da je nepremičnino bolje kupiti čim prej, sicer bodo cene le še višje.

Če bi danes upoštevali samo številke, bi se bolj nagibali k najemu, vendar na odločitev vplivajo tudi drugi dejavniki. Za lažjo predstavo vzemimo dva primera ter poglejmo posledice in priložnosti, ki jih odločitvi prinašata.

+ Nakup

Na eni strani imamo kupca stanovanja v okolici Ljubljane z vrednostjo 120.000 evrov, za nakup katerega je najel kredit. Če prištejemo osnovno opremljanje stanovanja, redne stroške bivanja in stroške vzdrževanja nepremičnine, bo v 20 letih zanjo plačal okoli 218.000 evrov.

Najem +

Na drugi strani si predstavljajmo najemodajalko, ki 20 let plačuje najemnino v višini 450 evrov s stroški vred in nosi le del stroškov vzdrževanja najemniškega stanovanja. Če preračunamo, bo v tujo lastnino »vložila« ali »proč vrgla« približno 123.000 evrov.

++ Nakup

Najmočnejši argument v prid nakupu je seveda investicija v prihodnost. Kupec se mora za takšen nakup res podrediti dolgotrajnemu kreditu, vendar bo po 20 ali 30 letih, ko ga odplača, postal lastnik nepremičnine. Stanovanje bo lahko prodal, oddajal v najem ali ga prepustil otrokom.

Najem ++

Za najem se bodo odločili tisti, ki cenijo svobodo, živijo razgibano življenje in ne želijo dolgotrajnih obveznosti. V današnjih časih službo menjamo vsakih nekaj let, tudi potovanja in začasne selitve v tujino niso redkost. Nakup nepremičnine je v takšnem primeru manj smiseln, saj jo bo lastnik ob pogosti odsotnosti težje ustrezno vzdrževal.

+++ Nakup

Strokovnjaki namigujejo, da so trenutno dolgoročne fiksne obrestne mere na evrskem območju zelo nizke, rekordno nizek (negativen) je tudi Euribor, zato je zdaj odličen trenutek za stanovanjski kredit.

Najem +++

V prid najemu govori visok in dolgotrajen strošek stanovanjskega kredita, ki ga mora vzeti kupec. Daljša ko bo doba odplačevanja, dražji bo. In krajša ko bo doba odplačevanja, višja bo mesečna obveznost. Teh skrbi pri najemu ni.

++++ Nakup

Ko ste lastnik stanovanja, ste sami svoj mojster in hkrati zadolženi za njegovo redno in ustrezno vzdrževanje. Vsi stroški bodo torej na vaši strani, če ne štejemo seveda še začetne opreme in drugih stroškov, ki nastanejo pri tem.

Najem ++++

Kot najemnik običajno krijete le tekoče stroške bivanja in uporabe najemniškega stanovanja, medtem ko največkrat recimo beljenje, investicija v okna, vrata, pregled dvigala, gasilnih aparatov in podobno, krije lastnik oz. najemodajalec.

+++++ Nakup

Eden od razlogov za nakup je tudi občutek varnosti in dejstvo, da živite na svojem. Stanovanje lahko oblikujete in urejate po svoji meri. Družino lahko načrtujete brez strahu pred tem, da bi vas v najranljivejšem trenutku, ko recimo pričakujete otroka, kdor koli skušal izseliti.

Najem +++++

V resnici so tudi najemodajalci po zakonu zelo dobro zaščiteni, zato se deložacija čez noč težko pripeti. Bo pa najemnik po drugi strani tudi na stara leta prisiljen plačevati najemnino in bo moral razmisliti o drugačnih investicijah za varno in udobno finančno prihodnost.

Hitri vodič Najem ali nakup stanovanja – kaj je pametnejša odločitev?

Delite s prijatelji