Če ste naveličani svoje dnevne sobe, je skrajni čas za prenovo

Dnevna soba je osrednji prostor vsakega sodobnega doma. Ob omembi dnevne sobe večina najprej pomisli na kavč in televizor, pa na knjižno polico, akvarij in pozimi na novoletno jelko v kotu. Dnevna soba je lahko samostojna ali pa je z velikimi steklenimi vrati povezana s teraso na eni ter z jedilnim kotom in kuhinjo na drugi strani. Ker v njej ljudje preživijo veliko časa, se je sčasoma tudi naveličajo, zato potrebuje dnevna soba vsakih nekaj let manjšo ali večjo prenovo. Se spomnite, kdaj ste pri vas doma prenovili dnevno sobo? Ali pa je že od vselitve naprej enaka?

Zgolj prestavljen kavč ali vse na novo

Včasih je treba zelo malo, pa dobi prostor povsem nov videz. Ni nujno, da v prostor dodate nekaj novega, enak učinek dosežete tudi, če kaj odvzamete ali zgolj zamenjate obstoječe. Nov kavč, večji in sodobnejši televizor, nova kavna mizica ali knjižna polica so zelo opazne spremembe, vendar so običajno bolj kot ne posledica dotrajanosti starih elementov. Veliko večji učinek ima večja prenova, še posebej če je načrtno izvedena in stilsko usklajena. Če pri tem elemente razporedite v drugi smeri, kot so bili razporejeni do sedaj, pa boste dobili povsem nov prostor. Tovrstne prenove se lahko lotite sami, ideje za nov videz pa poiščite v revijah in na spletu, morda pa vam bo všeč katera od postavljenih dnevnih sob v trgovinah s pohištvom.

Nadgradnjo predstavlja temeljita stilska prenova s pomočjo strokovnjaka za notranjo opremo ali arhitekta. Ta lahko sega od zgolj novega pohištva, novih talnih oblog ali ambientalne osvetlitve do rušitve predelne stene med dnevno sobo in jedilnico, novih balkonskih vrat ali celo novega okna v steni, kjer ga prej ni bilo. Tovrstne prenove so seveda dražje in trajajo dlje časa, a po zaključenih delih bo vaš dom videti povsem drugače.

Premikajte, skicirajte, igrajte se!

Ljudje z dobro prostorsko predstavo si lahko hitro zamislijo, kako bo videti dnevna soba po prenovi, spet drugim to povzroča nemalo nevšečnosti. Če spadate v drugo skupino, si lahko pri načrtovanju razporeditve elementov pomagate na različne načine:

  • Izmerite sobo in nato narišite nekaj skic bodoče razporeditve. Za boljšo prostorsko predstavo in prava dimenzijska razmerja uporabite mali karo ali milimetrski papir.
  • Na spletu poiščite brezplačne aplikacije oziroma spletne strani, kjer si lahko sami narišete dnevno sobo in vanjo postavite oziroma razporejate različne elemente. Tako boste dobili dobro 3D-predstavo, kako bo videti nova dnevna soba.
  • Ko boste dnevno sobo povsem izpraznili, iz kartonskih škatel in drugih reči sestavite približke bodočih elementov. Prestavljajte, kombinirajte in razporejajte jih tako dolgo, da vam bo razpored všeč. Obenem boste tudi hitro ugotovili, če imate v sobi z vsemi nameščenimi elementi še vedno dovolj prostora za gibanje, ustvarjanje ali igro otrok.
  • Za idejni projekt se obrnite na notranjega oblikovalca ali arhitekta. Ta rešitev vas bo seveda stala nekaj denarja, vendar pa boste dobili tudi nekaj svežih idej, ki se jih sami niste domislili.

Ste pomislili na novo barvo?

Včasih je že samo sprememba barve sten dovolj, da je dnevna soba videti povsem drugače. Barve imajo namreč veliko moč, ki se je pogosto premalo zavedamo. Z različnimi barvami, odtenki, vzorci in barvnimi kombinacijami lahko vplivate na svoje počutje, prostor optično povečate ali podaljšate ter skrijete določene pomanjkljivosti. Za dnevno sobo vam bo večina notranjih oblikovalcev priporočila tople barve, seveda pa ni treba, da so vse stene iste barve. Pomembno pa je, da ima razpored barv smisel in se lepo ujame z drugimi elementi, kot so pohištvo, slike, kipi in celo neposredna okolica onstran stene oziroma okna. Pogosto si je težko predstavljati, kako bo videti prostor v novih barvah, zato si najprej oglejte vodič Prilagodite barve sten stanovanja svojemu dobremu počutju. Tako boste lažje izbrali različne odtenke iste barve, kombinirali barve, ki so si blizu v barvnem krogu, ali poiskali barve, ki so si povsem različne. Z nekaj izbranimi lahko pobarvate velike liste papirja in jih premikate po stenah ter na ta način poiščete najboljšo kombinacijo za vašo dnevno sobo. Upoštevajte pa tudi načelo »več je manj« in se skušajte izogniti nasičenju prostora s preveč različnimi barvami.

Hitri vodič Prilagodite barve sten stanovanja svojemu dobremu počutju

Preverite ugodne potrošniške gotovinske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji