Bi znali dobro prodati svojo nepremičnino?

Prodaja nepremičnine je pravzaprav enak postopek kot njen nakup, le da ste pri tem na drugi strani zgodbe. Kot pri nakupu je tudi pri prodaji veliko različnih dejavnikov, ki vplivajo na najpomembnejši del posla – ceno. Vsak prodajalec si namreč želi za svojo nepremičnino iztržiti kar največ, vendar pa se mora pri tem prilagajati razmeram na trgu. Kako se torej lotiti prodaje in na kaj morate biti pozorni, da boste svoje stanovanje ali hišo zamenjali za primerno vsoto denarja?

Prodajati prek agencije ali ne?

Pri prodaji nepremičnine vas čaka veliko obiskov potencialnih kupcev, odgovarjanja na telefonske klice in maile. Vse to pa se zgodi le, če vam uspe svojo nepremičnino ustrezno predstaviti na trgu. Danes so pri tem najuspešnejše nepremičninske agencije, ki imajo veliko utečenih kanalov, prek katerih iščejo kupce, in so pri svojem delu tudi zelo učinkovite. Agencija bo prevzela velik del opravil in poskrbela, da vam ogledi kupcev ne bodo tratili časa.

Drug razlog za sodelovanje z agencijo je, da vam znajo svetovati glede primerne cene. Vrednost nepremičnin se po nekaj letih depresije spet dviga, trgovanje postaja vse živahnejše in izkušnje agencij so za uspešno sklenjen posel še kako dobrodošle. Sami boste morda postavili prenizko ceno in iztržili premalo ali pa jo v želji po zaslužku v času razcveta trga nastavili previsoko in z nerealnimi zahtevami odgnali resne kupce. V tem primeru poznejše nižanje cene v oglasu nedvomno ne bo vaša pogajalska prednost.

Prodaja prek agencije je tudi varnejša, saj poskrbijo za varnost pri vrsti postopkov, pri čemer sta najpomembnejša nedvomno pravni prenos lastništva ter plačilo kupnine. Niso redki primeri, ko so prodajalci ostali brez kupnine in stanovanja, le davek so lahko plačali.

Pri izbiranju agencije vam lahko s svojimi izkušnjami pomagajo prijatelji, predvsem pa izberite tisto, kjer bodo s svojim pristopom, odnosom in vedenjem prepričali vaš šesti čut. In obvezno se še pred podpisom pooblastila za prodajo dogovorite za njihovo provizijo oziroma način delitve stroškov.

Čeprav se vam mudi, tega ne pokažite

Če se znajdete v finančni stiski oziroma ste iz kakršnega koli drugega razloga primorani svojo nepremičnino prodati zelo na hitro, tega ne pokažite. Kupci, ki »zavohajo« vašo stisko, bodo namreč hitro spremenili svojo taktiko in znižali ponudbo, vi pa se boste po nepotrebnem odrekli lepi vsoti denarja. Ker je danes na trgu povpraševanje večje od ponudbe, je prodaja iz obupa velika napaka. Kljub stiski temeljito preverite cene podobnih nepremičnin v okolici in postavite realno ceno, ki bo zanesljivo privabila resne kupce. Za pomoč pri določitvi okvirne cene se lahko obrnete na portal Prostor (Geodetska uprava RS)[http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl], kjer so na voljo javno dostopni podatki o nepremičninah v Sloveniji.

Ne prodajajte »še enega stanovanja«, ampak »najudobnejše in najlepše stanovanje v mestu«.

Če se boste odločili za prodajo brez nepremičninske agencije, vas čaka nekaj več lastnega dela. Med najpomembnejšimi nalogami je oblikovanje privlačnega oglasa in fotografij, ki bodo pritegnile in navdušile kupce. Ponudbe na trgu je namreč ogromno, zato mora vaš oglas izstopati. Navedite osnovne in pomembne podatke (velikost, število sob, lokacija, mikrolokacija, leto gradnje, leto renovacije …) ter dodajte še privlačen opis z nekaj lastnostmi, ki bi si jih želel vsak kupec. Še pomembnejše pa so fotografije. Jutranja ali popoldanska svetloba, prostori kot iz kataloga (postlane postelje, pogrinjki na mizi, izbrani okraski ali dodatki na policah, svetla kopalnica, zaboj jabolk in kolo v kleti, rože na balkonu ali terasi, urejena zelenica na vrtu …) in domiselni zorni koti fotografij bodo ustvarili občutek prijetnega bivalnega okolja, ki si ga bodo kupci nedvomno želeli ogledati in kupiti. Prav tako morate na ogledu kupcem dati vedeti, da je na prodaj čudovito stanovanje (ali hiša), kjer je veliko pozitivne energije in kjer se bodo počutili prijetno in domače. Za fotografije lahko poprosite kakšnega prijatelja, ki se na to spozna in bo znal prostore prikazati v najboljši luči.

Tudi v primeru, če bo nepremičnino prodajala agencija, lahko zahtevate oglas po svojem okusu, s svojimi fotografijami in tekstom.

Še nekaj praktičnih nasvetov
  • Pri prodaji nepremičnine, v kateri še vedno živite, je najbolje določiti dneve ali termine, ko je nepremičnina na ogled. Poskrbite, da bo čista, pospravljena in urejena, med ogledom pa bodite ves čas prisotni. Na agenciji vam bodo znali dobro svetovati, kako razkazati stanovanje z najmanj težavami in zapleti.
  • Pripravite vse potrebne dokumente, ki jih bodo kupci želeli videti, tudi taki, ki so šele prvič na obisku. Urejena etažna lastnina, vpis v ZK, neobremenjenost (plombe, druga bremena), zadnje plačane položnice o mesečnih stroških poslovanja in podobno so za kupca dober znak, da nimate nečednih namenov.
  • Morebitnih pomanjkljivosti ne skušajte skriti le kozmetično, kajti vsaka slabo skrita napaka ali namerno zamolčana poškodba bo skrhala zaupanje med vami in kupcem. Na večje pomanjkljivosti opozorite sami in pojasnite, kako ste jih ovrednotili pri znižanju cene. Še preden ga začnete prodajati, stanovanje prebelite, poskrbite za popravilo manjših poškodb (stekla oken, stikala in vtičnice, vogali, ograje in podobno, kar je lahko počeno, odrgnjeno, razmajano ali umazano), odstranite nepotrebne stvari iz sob in hodnikov, temeljito prezračite in poskrbite, da bo vse delovalo (luči, odpiranje oken in vrat, žaluzije …).
  • Če kupcu ne zaupate, je najbolje, da se za pomoč pri urejanju pravno-finančnega vidika posla (ara, pogodba, kupnina, prepis nepremičnine in podobno) obrnete na nepremičninsko agencijo, specializiranega odvetnika ali notarja. Kupec naj vam kupnino nakaže na vaš račun. Nekaj deset ali celo nekaj sto tisočakov v kuverti ni pametno nositi s seboj ali hraniti doma.
  • Po prodaji ne pozabite spremeniti svojega stalnega naslova in o tem obvestiti vseh pomembnih služb. Na pošti za pol leta ali leto dni uredite preusmeritev pošiljk s starega naslova na novega ali najemite poštni predal.
  • Obvestite vse dobavitelje o novem lastniku (elektrika, voda, plin, ogrevanje, TV in internet …) in poravnajte svoje obveznosti do dne, ko boste uradno spremenili lastništvo.

Priročnik Nasveti in pasti pri nakupu stanovanja

Preverite ugodne stanovanjske kredite in naredite informativni izračun mesečnega obroka kredita.

Delite s prijatelji