Je veliki servis znak, da je čas za nakup novega avta?

Avtomobili in druga vozila so med uporabo podvrženi obrabi, različnim obremenitvam, staranju materialov, poškodbam ter vremenskim in drugim vplivom. To povzroči, da se s časom posamezni deli obrabijo, oslabijo, spremenijo svoje lastnosti in izgubijo zmožnost opravljanja svoje funkcije. Na spremembe vplivata čas ter intenzivnost uporabe, ki jo najlažje opišemo s prevoženimi kilometri, oboje pa sta ključna parametra pri določanju servisnih intervalov. Mimogrede, servis, še posebej veliki, je lahko močan argument pri razmišljanju o nakupu novega avtomobila.

Namig: Preberite, kdaj je čas za zamenjavo avtomobila

Koristi rednega servisiranja avtomobila

Servisni pregledi predstavljajo strošek, a jih vseeno ne gre preskočiti, saj je lahko tovrstno varčevanje zelo drago. Bistvo rednih servisov je:

 • Zagotavljanje brezhibnega delovanja – pravočasna menjava vseh obrabljenih in/ali poškodovanih delov, redno pregledovanje delovanja sistemov ter njihovih sestavnih delov.
 • Pravočasno odkrivanje napak in okvar – če so odkrite v začetni fazi (razpoke, preperelost, zračnost …) lahko na ta način preprečimo kasnejše večje, nevarnejše in predvsem veliko dražje poškodbe.
 • Varnost vozila – le tehnično brezhibno vozilo je lahko varno vozilo, ki zagotavlja varnost med vožnjo svojim potnikom, obenem pa je pomembno tudi za varnost drugih udeležencev v prometu.
 • Ohranjanje vrednosti – redno servisiranje in menjavanje obrabljenih delov bistveno vplivata na ohranjanje vrednosti vozila. Vzdrževano in brezhibno rabljeno vozilo je nedvomno vredno več kot enako stara »kripa«, ki avtomehanične delavnice ni videla že nekaj let.

Kdaj je na vrsti veliki servis?

Z malimi servisnimi pregledi, ki so na vrsti vsako ali vsako drugo leto oziroma na vsakih 10.000, 15.000 ali celo 20.000 km, se zagotavlja brezhibno delovanje in nadzoruje stanje posameznih delov in sistemov. Veliki servis pa je namenjen predvsem zamenjavi vitalnih delov ter podrobnejšemu celostnemu pregledu vozila. Običajno je predpisan na 50.000, 75.000 ali 100.000 km, odvisno od tipa vozila, proizvajalca ter načina uporabe. Če vozilo nima toliko prevoženih kilometrov, je veliki servis priporočljivo opraviti na 8 do 10 let. Priporočamo, da servise opravljajo pooblaščeni serviserji, po izteku garancijske dobe pa lahko avto peljete tudi k drugemu strokovno usposobljenemu mehaniku.

Veliki servis običajno obsega* vse preglede in menjave, ki se jih opravi pri malem servisu – olje, oljni filter, zavore, šasija, cevi, gume, metlice brisalcev, klimatska naprava in emisije, poleg tega pa se zamenja še:

 • zobati jermen in napenjalec jermena,
 • mikro jermen,
 • vodno črpalko,
 • vse ostale filtre (zračnega, kabinskega, filter klimatske naprave),
 • svečke,
 • hladilno tekočino,
 • olje v menjalniku

in opravi temeljite preglede:

 • menjalnika,
 • krmilnega mehanizma (olje servo mehanizma, zglobi …),
 • sklopke,
 • amortizerjev,
 • podvozja,
 • izpušnega sistema.

Po potrebi se pregleda in zamenja tudi vse ostale izrabljene ali poškodovane dele, ki so pomembni za brezhibno delovanje in zagotavljanje varnosti med vožnjo.

– odvisno od proizvajalca, natančne podatke za vaš avto poiščite v servisni knjižici ali pri pooblaščenem serviserju.

Nov avto kupite pol leta pred velikim servisom

Cena velikega servisa je pri določenih modelih precej visoka, zato se pogosto pojavi vprašanje, ali ne bi bilo pametneje avta prodati nekaj tisoč kilometrov prej in kupiti novega? Če na leto prevozite približno 30.000 km, boste nov avto kupili vsaka tri leta. Avto bo odlično ohranjen (ker ste opravili vse redne letne servise), imel bo manj kot 100.000 prevoženih kilometrov, vam pa se bo ravno izteklo triletno obdobje odplačevanja lizinga. Ne glede na to, da novega lastnika čaka veliki servis, boste lahko za avto še vedno iztržili dobro ceno, z izkupičkom ter novim lizingom pa si boste brez težav privoščili nov avto.

Če vam prodaja po treh ali štirih letih ne diši, lahko obdobje odplačevanja tudi nekoliko podaljšate in se s svojim avtom vozite dalj časa. V tem primeru boste stroške velikega servisa pač vzeli v zakup, avto pa prodali kakšno leto pred naslednjim velikim servisom.

Priročnik Kdaj je čas za zamenjavo avtomobila

Leasing je v mnogih primerih najugodnejša oblika financiranja.

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji