Najbolj priljubljeni avtomobili v Sloveniji

Avtomobile in osebni transport v prihodnosti čakajo velike spremembe. Električni avtomobili, samovozeča vozila in deljeno lastništvo vozil naj bi v prihodnje korenito spremenili naše razmišljanje in obnašanje. Električni avtomobili si tudi v Sloveniji počasi utirajo pot, vseeno pa Slovenci še vedno prisegamo na »klasične« avtomobile. Katere imamo najraje?

Razum in čustva

Dejstvo je, da za večino ljudi avto ni le vozilo za prevoz od točke A do točke B, kajti v tem primeru ne bi imeli toliko različnih znamk, barv, tipov in oblik avtomobilov. Poleg tega, da mora avto zadovoljiti našim potrebam in željam ter zagotavljati varnost in udobje, nam mora biti tudi všeč. Avto je ogledalo lastnikove osebnosti, prepričanj in statusa, predvsem pa mnogi z njim radi opozorijo na lasten uspeh. Žal si zato pogosto kupijo avto, ki je za njihove zmožnosti predrag, a lastno zadovoljstvo ima včasih visoko ceno.

Namig: Strošek nakupa avtomobila si lahko razporedite na več let s pomočjo financiranja, ki vam najbolj odgovarja. Preberite nekaj dejstev o lizingu ali obiščite bančno poslovalnico ter se pogovorite s svetovalcem.

Katere in kakšne avtomobile imamo najraje?

Po podatkih za avgust 2018 je bilo v Sloveniji prvič registriranih 6613 vozil, v letu 2018 (januar–avgust) pa 61.932. Avgusta so si največji del kolača odrezali Renault (18,4 %), Volkswagen (14,1 %), Škoda (7,6 %), Opel (5,7 %) in Peugeot (5,3 %).

Vir podatkov: http://www.ads-slo.org/statistika-prvic-registriranih-vozil

Med modeli si raje oglejmo podatke o prvih registracijah za letošnje leto. Na prvem mestu je Renault Clio (2708 prvič registriranih avtomobilov letos), sledijo pa VW Polo (2208), VW Golf (2148), Renault Captur (1902) in Škoda Octavia (1755). Tabela prvič registriranih novih osebnih vozil v letu 2018 (prvih 20):

Vir podatkov: http://www.ads-slo.org/statistika-prvic-registriranih-vozil

Tudi električni avtomobili so na pohodu

Da se vsako leto proda več električnih avtomobilov, nam kaže statistična primerjava prodaje avtov med lanskim in letošnjim avgustom, še bolj pa to postane očitno pri skupni številki prodanih električnih in hibridnih vozil v prvih osmih mesecih. Avgusta 2017 je bilo prvič registriranih 132 vozil, avgusta letos pa 211. V prvih osmih mesecih leta 2017 je bilo prvič registrirano 901 vozilo, letos pa 1501 vozil.

V prvih osmih mesecih letos je bilo med električnimi in hibridnimi vozili registriranih največ vozil znamke Toyota (Yaris – 295, C-HR – 290, RAV4 – 170, Auris – 161), sledijo pa Renault Zoe (75), Hyundai Ioniq (72), BMW I3 (65), ter Nissan Leaf (52). Med električnimi in hibridnimi vozili se je znašlo tudi 19 vozil BMW X5 ter 15 vozil Porsche Panamera in drugi.

Veliko rast prodaje električnih avtomobilov gre pripisati:

  • večjemu številu različnih modelov,
  • padanju cen v kombinaciji s subvencijami,
  • naraščanju števila polnilnic ter
  • naklonjenosti medijev in strokovne javnosti električnim in hibridnim vozilom.

Kljub naraščanju prvič registriranih vozil pa je teh v primerjavi s »klasičnimi« vseeno še vedno le za vzorec (211 električnih/hibridnih proti 6613 klasičnim).

Kakšen bo vaš naslednji avto?

Kakšne avtomobile bomo kupovali v prihodnosti? Zaradi zaostrovanja okoljevarstvenih zahtev, zapiranja mestnih središč za avtomobile z bolj »umazanimi« motorji ter vrste drugih omejitev so najbolj na udaru dizelski motorji. Napovedujejo jim počasen zaton, enako pa naj bi veljalo tudi za družinske enoprostorce ter karavane. Te počasi nadomeščajo športni terenci (SUV), ki so kljub višjim cenam vedno bolj priljubljeni.

Glede na hiter razvoj tehnologije postajajo predvsem za mestno uporabo nadvse zanimivi električni avtomobili. Segment je privlačen za vedno več proizvajalcev, ki svojo ponudbo širijo v električno področje in razvijajo samostojne električne modele. Mesto prvega družinskega avtomobila je zaenkrat še trdno v rokah klasičnega, kot drugi avto pri hiši pa je vedno pogostejša izbira električni avto.

Pri razmišljanju o novem avtomobilu ne pozabite na vrsto finančnih ugodnosti in različnih možnosti financiranja. Izkoristite prednosti nakupa na lizing, če pa kupujete električni avto, se poleg ponudbe za lizing pozanimajte še o možnosti subvencije.

Priročnik Nakup avtomobila

Leasing je v mnogih primerih najugodnejša oblika financiranja.

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji