Kakšen strošek za družinski proračun predstavlja nov voznik?

Vaš otrok se bo lotil vozniškega izpita. Zanj bo to velik in pomemben korak v življenju, »projekt vozniški izpit« pa predstavlja tudi precejšen finančni zalogaj za družinski proračun. Seveda ne smete pozabiti, da opravljen vozniški izpit vpliva na vso družino (odgovornost, skrb, posojanje avta, stroški …). Ste pripravljeni na vse šoferske izzive, ki čakajo vašega otroka, in stroške, ki čakajo tudi vas?

Vozniško dovoljenje od A do Ž

Najprej si na hitro oglejmo, kaj vse čaka kandidata na poti do vozniškega dovoljenja. Poti so glede na starost kandidata različne, osnovni elementi pa ostajajo enaki:

  • Zdravniško spričevalo – kandidat ga opravi pri zdravniku (specialist medicine dela). Zdravniško spričevalo velja tri leta.
  • Tečaj in izpit prve pomoči – tečaj lahko opravite na izpostavi Rdečega križa, običajno pa ga organizirajo tudi avtošole. Potrdilo o opravljenem izpitu iz prve pomoči je pogoj za prijavo na teoretični del izpita, velja pa neomejeno dolgo. (Tečaja so lahko oproščeni zdravniki, študenti medicine in podobno.)
  • Tečaj cestnoprometnih predpisov – ali po domače tečaj CPP. Minimalno trajanje je 20 ur, potrdilo o opravljenem izobraževanju ima trajno veljavo.
  • Teoretični izpit pri Izpitnem centru za voznike motornih vozil – oziroma izpit CPP. Zanj potrebujete zdravniško spričevalo, opravljen izpit prve pomoči in opravljen tečaj CPP. Opravljen izpit CPP pa je pogoj za začetek praktičnega dela usposabljanja oziroma vožnje.
  • Praktični del usposabljanja (vožnja) – v šoli vožnje morate opraviti vse predpisane vaje ter nabrati ustrezno število ur vožnje. Minimalno jih potrebujete 21, slovensko povprečje do opravljenega izpita pa je 34.
  • Izpitna vožnja pri Izpitnem centru za voznike motornih vozil – opravljajo jo izpitni centri RS, zanjo pa mora biti kandidat star najmanj 18 let in imeti opravljen predpisan program šole vožnje.

»Čestitam, izpit ste uspešno opravili.« Kaj pa zdaj?

Po uspešno opravljeni izpitni vožnji kandidat postane mladi voznik za obdobje treh let. V tem času mora opraviti tudi dodatno usposabljanje, ki je pogoj za podaljšanje vozniškega dovoljenja in prestop med izkušene oziroma »prave« voznike. Najbolj pomembno je, da v tem času samostojno prevozi čim več varnih kilometrov.

Zavarovanje za mlade voznike

Premije zavarovanja za mlade voznike so običajno dražje za 25 do 30 % od običajnih, vsaka zavarovalnica pa ima nekoliko drugačne produkte, akcije ali popuste.

Plačilo dodatnega zavarovanja ni obvezno in ni pogoj za to, da lahko mladi voznik vozi avto. Gre le za to, da v primeru nesreče, ki jo povzroči mladi voznik brez sklenjenega ustreznega dodatnega zavarovanja, zavarovalnica ne krije celotne škode.

Voznik s spremljevalcem

V Sloveniji sme pod določenimi pogoji osebni avtomobil voziti oseba, starejša od 16 let, če je prej opravila vsa potrebna usposabljanja, nima izrečenih nobenih »vozniških« sankcij in kazenskih točk, med vožnjo pa jo mora spremljati spremljevalec.

Stroški

Stroški vozniškega dovoljenja so zelo raznoliki. Poleg ur vožnje, tečaja CPP in drugih stroškov tečaja vas po opravljenem izpitu čakajo še pogostejši obiski bencinske črpalke, dodatek pri zavarovanju za mladega voznika ter sem ter tja kakšen obisk pri mehaniku ali kleparju. Velika želja vsakega novega voznika je tudi lasten avto.

Nasvet: Zbiranja denarja se lotite dovolj zgodaj ali pa za projekt vozniški izpit najemite potrošniški kredit. Če se odločate za nakup novega (rabljenega) avta, pa vam priporočamo nakup na lizing.

Poglejmo, koliko denarja boste potrebovali:
Cene so okvirne, saj so odvisne od posameznih ponudnikov storitev, različnih paketov, popustov, akcij, znanja in spretnosti kandidatov (ure vožnje, ponavljanje opravljanja izpitov) itn.

Zdravniško spričevalo 41 EUR
Prva pomoč (tečaj) 30–35 EUR
Prva pomoč (izpit) 56 EUR
Prva pomoč (knjiga, neobvezno) 25 EUR
CPP (tečaj) 80–100 EUR
CPP (knjiga, neobvezno) 30 EUR
CPP (izpit) 42 EUR
CPP (izpit, 2. poskus) 28 EUR
Ura vožnje 28 EUR
Paket »povprečja« (34 ur) 815 EUR
Izpitna vožnja 37 EUR
Izdaja vozniškega dovoljenja 21 EUR

Dodatno

Dodatno usposabljanje 125 EUR
Vpis spremljevalca v evidenco 23 EUR
Magnetna tablica L 16 EUR
Zavarovanje za mlade voznike 50 EUR

Povprečni stroški pridobitve vozniškega dovoljenja znašajo slabih 1300 EUR, če pa kupite svoje knjige, ponavljate teoretični in praktični izpit ter morate zaradi tega odpeljati še nekaj dodatnih ur, vas lahko izpit stane tudi 1600 EUR ali celo več. Precejšen zalogaj, kajne? Zato velja razmisliti o potrošniškem kreditu, s katerim boste finančnemu bremenu lažje kos.

»Mami, a mi posodiš avto?«

Lasten avto je pika na i projekta vozniški izpit, saj vsak nov voznik slej ko prej potrebuje tudi svoj avto. Seveda si lahko izposoja tudi družinski avto, a to običajno hitro privede do različnih težav in slabe volje.

Prvi avto skoraj nikoli ni velik, nov in zelo drag, pač pa manjši in rabljen. Odlična rešitev pri nakupu novega avtomobila je lizing, še posebej če dobi mladi voznik v uporabo družinski avto, izkušen voznik (oče) pa si kupi novega. Še več razlogov, zakaj je lizing prava rešitev za rešitev domačih vozniških težav, najdete v našem vodiču 13 dejstev o lizingu.

Priročnik: 13 dejstev o lizingu, ki držijo ali pa tudi ne

Leasing je v mnogih primerih najugodnejša oblika financiranja.

Želim izvedeti več

Delite s prijatelji